Teiginiai

Ukrainos pareigūnai paviešino JAV politikams suteiktų „kickbackų/otkatų“ už siunčiamą paramą sumas. Todėl JAV politikai nori ir toliau finansuoti Ukrainą.

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad Ukraina finansiškai nelegaliai atsidėkotų JAV politikams už skiriamą karinę pagalbą – už tokį kyšininkavimą nėra nuteistas nė vienas nei Ukrainos, nei JAV atstovas. Be to, JAV pagalba Ukrainai jau kelis mėnesius yra įstrigusi, nepatvirtinta ir neskirta.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinamose žinutėse skelbiama, kad Ukrainos pareigūnai paviešino 18 JAV politikų, kuriems Ukraina už skirtą karinę paramą mokėjo „otkatus“, pavardės, įvardintos ir skirtų kyšių sumos. Daugiausia esą gavo JAV prezidentas Joe Bidenas – 92 mln. dolerių, kitiems skirtos sumos siekė nuo 89 iki 17 mln. dolerių.
Klaidinanti žinutė

Tačiau tokiose platinamose žinutėse nepateikiama jokių įrodymų, kad Ukraina išties mokėjo „otkatus“, nenurodyta, per kurį laiką buvo išmokėtos šios sumos, neįvardinti pareigūnai, kurie neva paviešino tokią sensacingą žinią.

„Melo detektorius“ pasiaiškino, kas yra JAV politikai, neva gavę didžiausius „otkatus“, koks jų požiūris į Ukrainą.

Niekam ne paslaptis, kad JAV prezidentas J. Bidenas paramą Ukrainai deklaruoja nuo pirmos dienos, iš savo rezervų skyrė ne vieną milijoną dolerių, o šiuo metu aktyviai siekia, kad JAV Kongresas pritartų ilgalaikės paramos, kuri siekia daugiau nei 60 mlrd. eurų, Ukrainai paketui, kuris būtų išleistas kariniams tikslams.

Mitch McConnell, kuris neva iš Ukrainos gavo 89 mln. dolerių „otkatą“ yra Senato mažumos lyderis. Nors yra respublikonas, jis ir toliau siekia, kad parama Ukrainai būtų suteikta, taip prieštaraudamas ne tik Donaldui Trumpui, bet ir jo šalininkams partijoje (čia).

Nancy Pelosy, kuri iš Ukrainos neva gavo 86 mln. dolerių „otkatą“, kai Rusiją užpuolė savo kaimynė, buvo JAV Atstovų Rūmų pirmininkė, o jos vadovaujama Kongreso delegacijai karo pradžioje lankėsi Kijeve.

Atstovų rūmuose po rinkimų susiformavus naujai respublikonų daugumai, kurios nariai, pritariantys D. Trumpo pažiūroms, atsisakė užsienio investicijų, demokratė N. Pelosi tebėra įsitikinusi, kad Kongresas ir toliau rems Ukrainą kaip dalį platesnio JAV įsipareigojimo siekti demokratijos užsienyje autoritarinės agresijos akivaizdoje. „Parama Ukrainai buvo dvišalė ir dviejų rūmų, abiejuose Kongreso rūmuose iš abiejų partijų, o Amerikos žmonės palaiko demokratiją Ukrainoje. Tikiu, kad mes ir toliau remsime tol, kol turėsime remti demokratiją... tiek, kiek reikės laimėti“, – AP sakė N. Pelosi (čia).

Trečiasis pagal neva gauto „otkato“ dydį yra Lindsey Grahamas, kuriam Ukraina neva sumokėjo 82 mln. dolerių. Pernai gegužę respublikonas L. Grahamas aplankė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį Kijeve, šiltai apkabino lyderį, paragino prezidentą J. Bideną „daryti daugiau“, kad padėtų tautai kovojant su Rusijos invazija. Tačiau pastaruoju metu L. Grahamas ne kartą balsavo prieš 60 milijardų dolerių pagalbos siuntimą Ukrainai. „Šiandien kalbėjausi su prezidentu Trumpu ir jis visiškai nusiteikęs prieš šį paketą. Jis mano, kad tokius paketus turėtume padaryti paskola, o ne dovana“, – savo poziciją visiškai pakeitė L. Grahamas (čia).

JAV Valstybės departamento Generalinio inspektoriaus biuro ir Atsakingo federalinio biudžeto komiteto skaičiavimais, iki šiol Kongresas patvirtino apie 113 milijardų dolerių pagalbą Ukrainai. Tai apima daugiau nei 62 milijardus dolerių, skirtų Pentagonui, ir daugiau nei 46 milijardus dolerių, skirtų Valstybės departamentui ir JAV tarptautinės plėtros agentūrai (čia).

Pentagonas ir Valstybės departamentas turi sąrašą, kam buvo panaudota milijardinė JAV pagalba Ukrainai nuo to laiko, kai J. Bidenas pradėjo eiti pareigas. Šiame sąraše yra 198 haubicos milijonams artilerijos šovinių; 31 „Abrams“ tankas; šimtai „Bradley“ pėstininkų kovos mašinų; šimtai šarvuotų mašinų; prieštankinės sistemos, tokios kaip Javelin; NASAMS ir HAWK oro gynybos sistemos ir pan. (čia).

JAV Karo studijų institutas tvirtino, kad JAV atidžiai prižiūri, kaip naudojama jos skiriama parama, o Ukrainos vyriausybės priežiūra ir atskaitomybė taip pat nuolat auga.

Ukrainos ir gynybos apsaugos darbuotojai agresyviai dirbo toliau gerindami JAV pagalbos stebėjimą ir sekimą, o JAV apsaugos tarnybos pareigūnai pareiškė, kad nėra įrodymų, kad JAV suteikta karinė pagalba Ukrainai buvo pasisavinta. 84 proc. Ukrainai skirtų lėšų pagal dabartinį siūlomą paketą, kurio vertė yra daugiau nei 60 mlrd. dolerių, būtų skirta JAV įmonėms, JAV kariuomenei ir kitoms sąjungininkų karinėms pajėgoms, o ne Ukrainai, kuri iš tų lėšų gautų techninę įrangą ir mokymus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją