Teiginiai

Didžiausios pasaulyje teroristinės valstybės JAV ir JK be jokio pagrindo atakavo JTO narę Jemeną.

Verdiktas

Melas. JAV ir JK nėra teroristinės valstybės. Jos atakavo ne Jemeną kaip valstybę, o savo smūgiais siekė sumažinti didelėje Jemeno dalyje įsikūrusių hučių sukilėlių pajėgumus, nes jie sukėlė Raunosios jūros krizę – atakuoja kone visus joje pasirodančius laivus. Tokius hučių išpuolius pasmerkė ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ir Europos Sąjunga.

Melo detektoriaus komentaras

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė beprecedentį išpuolį prieš Izraelį, hučiai vis dažniau ėmė atakuoti, jų nuomone, su Izraeliu susijusią laivybą. Savo pareiškime Joe Bidenas teigė, kad sausio 9 dieną hučiai „surengė didžiausią iki šiol išpuolį – tiesiogiai taikėsi į Amerikos laivus“.

Hučių sukilėliai teigia, kad jie veikia atsakydami į Izraelio vykdomą Gazos Ruožo bombardavimą, ir taip pat paleido seriją dronų ir raketų į Izraelį. Ši grupuotė kontroliuoja didžiąją Jemeno dalį nuo 2014 metų, kai ten prasidėjo pilietinis karas, ir yra Irano remiamos „pasipriešinimo ašies“, nukreiptos prieš Izraelį, dalis (čia).

Klaidinanti žinutė

JT Saugumo Taryba šiemet sausio 10 dieną priėmė rezoliuciją, kurioje griežčiausiai pasmerkė daugybę hučių sukilėlių išpuolių prie Jemeno krantų, kurie sutrikdė pasaulinę prekybą ir sukėlė baimę dėl tolesnio karo Gazoje plitimo (čia).

Jungtinės Valstijos anksčiau tą pačią dieną pranešė, kad kartu su JK karinėmis jūrų pajėgomis antradienį Raudonosios jūros pietinėje dalyje numušė 21 bepilotį orlaivį ir raketą, kurią iš Jemeno paleido hučių sukilėliai.

Hučiai pernai lapkričio viduryje pradėjo taikytis į, jų nuomone, į Izraelį nukreiptus laivus po to, kai pirmą kartą pradėjo raketų ir bepiločių orlaivių atakas prieš patį Izraelį, palaikydami ekstremistų grupuotę „Hamas“. Vėliau jie išplėtė savo tikslą į visas tarptautines laivybos kompanijas, todėl daugelis kompanijų nukreipia laivus toli į pietus aplink Gerosios Vilties kyšulį, padidindamos išlaidas ir grasindamos sutrikdyti visą pasaulinę tiekimo grandinę (čia).

Komerciniams laivams, siekiantiems išvengti hučių atakų Raudonojoje jūroje, reikia devynių papildomų dienų ir tūkstančių papildomų mylių (čia).

ES palankiai vertino tai, kad buvo priimta Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sausio 10 d. rezoliucija, kurioje griežtai smerkiami hučių išpuoliai prieš Raudonosios jūros laivybą. Pabrėžiama, kad laivybos laisvės Raudonojoje jūroje palaikymas yra gyvybiškai svarbus laisvam pasaulinės prekybos srautui ir regioniniam saugumui. Kaip primenama JT ST rezoliucijoje, valstybės turi teisę ginti savo laivus nuo šių išpuolių pagal tarptautinę teisę (čia).

JAV ir Didžiosios Britanijos karo lėktuvai, laivai ir povandeniniai laivai ankstyvą sausio 12-osios rytą pradėjo dešimtis oro antskrydžių prieš hučių pajėgas Jemene, keršydami už mėnesius trukusias atakas prieš Raudonosios jūros laivininkystę.

„Šie tiksliniai smūgiai yra aiški žinia, kad Jungtinės Valstijos ir mūsų partneriai netoleruos atakų prieš mūsų personalą ir neleis priešiškiems veikėjams kelti pavojų laivybos laisvei“, – sakė JAV prezidentas Joe Bidenas. JAV kariuomenė pranešė, kad buvo pataikyta į 60 taikinių 28 vietose, naudojant daugiau nei 150 amunicijos (čia).

JAV prezidentas Joe Bidenas JAV ir JK smūgius pavadino „gynybiniais veiksmais“ po išpuolių Raudonojoje jūroje ir sakė, kad „nedvejodamas“ įsakys imtis tolesnių karinių veiksmų, jei to prireiks (čia https://www.delfi.lt/news/daily/world/jav-ir-jk-pajegos-smoge-taikiniams-jemene-95599445).

Bendrame JAV, JK, Australijos, Bahreino, Kanados, Danijos, Vokietijos, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos ir Pietų Korėjos pareiškime teigiama, kad „tikslas išlieka deeskaluoti įtampą ir atkurti stabilumą Raudonojoje jūroje“. „Tačiau tegul mūsų žinia būna aiški: nedvejodami ginsime gyvybes ir saugosime laisvą prekybos srautą viename iš svarbiausių pasaulio vandens kelių nuolatinių grėsmių akivaizdoje“, – sakoma jame (čia).

Šiemet sausio 17 dieną JAV Valstybės departamentas paskelbė hučių sukilėlius pasauline teroristine grupe. Šis sprendimas įsigalioja per 30 dienų.

„Nuo lapkričio hučiai pradėjo precedento neturinčius išpuolius prieš tarptautinius jūrų laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, taip pat karines pajėgas, dislokuotas rajone ginti komercinės laivybos saugumą. Šie išpuoliai prieš tarptautinę laivininkystę sukėlė pavojų jūrininkams, sutrikdė laisvą prekybos srautą ir pažeidė navigacijos teises ir laisves. Šiuo pavadinimu siekiama skatinti atskaitomybę už grupuotės teroristinę veiklą. Jei hučiai nutrauks savo atakas Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, Jungtinės Valstijos iš naujo įvertins šį paskyrimą“, - teigiama pranešime (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją