Teiginiai

Islandijos Vyriausybė tyliai (labai tyliai) pašalina „Covid“ vakcinas (čia).

Verdiktas

Melas. Islandijoje visi suaugusieji gali pasiskiepyti naujausia COVID-19 vakcina. Vakcinacijos kampanija prasidėjo spalio 18 dieną.

Melo detektoriaus komentaras

Publikacijos, kad Islandijoje labai sudėtinga ar bet praktiškai neįmanoma pasiskiepyti nuo COVID-19 pasirodė tokiuose interneto portaluose, kuriuose nuolat buvo skleidžiama dezinformacija apie vakcinaciją nuo koronaviruso.
Melaginga žinutė

Šįkart tvirtinama, kad Islandija atsisako COVID-19 vakcinų, o tai esą įrodo atliktas žurnalistinis eksperimentas. Teigiama, kad žurnalistė, paskambinusi į kelias sveikatos priežiūros įstaigas, nesulaukė jokio paaiškinimo, kodėl jai nepasiūlyta pasiskiepyti COVID-19 vakcina. Žurnalistė esą išgirdo pasiūlymą, kad jei primygtinai reikalauja būti paskiepyta, tai galima padaryti tik vienoje vaistinėje visoje šalyje dar su savimi atsivesti keturis draugus, nes viename vakcinos buteliuke yra penkios injekcijos.

Tačiau tiesa yra kitokia. Skiepijimo nuo COVID-19 2023m. rudenį gairėse, kurias patvirtinto atitinkamos Islandijos valdžios institucijos, numatyta, kad visi asmenys nuo 18 metų naujausia COVID-19 vakcina gali pasiskiepyti nemokamai. Gydytojo sprendimu skiepijami ir vaikai nuo 5 iki 17 metų (čia).

COVID-19 vakcinas perka Islandijos Sveikatos apsaugos ministerija. Skiepijimas nuo COVID-19 Islandijoje prasidėjo spalio 18 dieną (čia https://www.heilsugaeslan.is/um-hh/covid-19/) ir jis vyksta ne vaistinėse, o sveikatos priežiūros įstaigose.

Epidemiologai Islandijoje ir kitose šalyse rekomenduoja pirmenybę skiepytis nuo COVID-19 teikti šioms rizikos grupėms: visi 60 metų ir vyresniems asmenims; visiems vaikams ir suaugusiesiems, sergantiems lėtinėmis širdies, plaučių, inkstų ir kepenų ligomis, nutukimu, cukriniu diabetu, piktybinėmis ligomis arba dėl vaistų ar ligų nusilpus imunitetui, nėščioms moterims, sveikatos priežiūros specialistams, slaugantiems aukščiau išvardytų rizikos grupių asmenis (čia ir čia).

Lietuvoje taip pat jau galima pasiskiepyti naujausiomis COVID-19 vakcinomis. Tai padaryti ypač rekomenduojama 65 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms; nėščiosioms (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu); socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams (taip pat ir vaikų globos įstaigose); sergantiems lėtinėmis ligomis (taip pat ir vaikams); sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją