Teiginiai


Pasaulio ekonomikos forumo darbotvarkės narys Hubert Keller paskelbė „karą kavai“. Klimato kaitą sukelia kosminė spinduliuote.

Verdiktas


Melas ir informacija, kuriai trūksta konteksto. H. Keller nedirba pasaulio ekonomikos forume, tiesiog dalyvavo diskusijoje, ir niekas nepaskelbė karo kavai. Klimato kaitą sukelia žmogaus veikla, tai yra mokslinis faktas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai su H. Keller pasisakymu apie kavą, pridedama, kad skelbiamas karas prieš kavą, kad „jie“ nori atimti iš žmonių kavą, nes ji sukelia klimato kaitą. Viename iš video, kuriame aptariamas šis pasisakymas (čia) dar pridedama, kad klimato kaitą sukelia kosminė spinduliuotė.

Visų pirma, H. Keller nėra Pasaulio ekonomikos forumo darbuotojas. Jis yra bankininkas, kuris sausio 17 d. dalyvavo Pasaulio ekonomikos forumo diskusijoje „Putting a Price on Nature“. Nei vienas iš diskusijos dalyvių nebuvo Pasaulio ekonomikos forumo darbuotojas. Taip pat H. Keller neteigė, kad žmonės negali gerti kavos – jis tiesiog pasakė, kiek viena tona kavos išskiria anglies dvideginio (vienos iš dujų, sukeliančių šiltnamio efektą) (čia). Todėl neteisinga teigti, kad iš žmonių norima atimti kavos gėrimą, arba kad kažkur teigiama, kad tik kava sukelia klimato kaitą.

Klaidinanti žinutė

Viename vaizdo įraše (čia) sakoma, kad klimato kaitą sukelia „ciklinė kosminė spinduliuotė“, kuri kartojasi kas 12 tūkst. metų. Visų pirma, įraše tam nepateikiama jokių įrodymų. Taip pat tokio dalyko, kaip ciklinė kosminė spinduliuotė, kuri kartojasi kas 12 tūkst. metų, nėra.

Mokslininkai jau žino, kad klimato kaitą sukelia žmogaus veikla, o bet kokie natūralūs reiškiniai (kaip Saulė, ugnikalnių aktyvumas ar pan.) tokio efekto šiuo metu nedaro. Deginant iškastinį kurą (dujas, naftą, anglį) į atmosferą išskiriamas anglies dvideginis. Daugėjant šiltnamio efektą sukeliančių dujų – stiprėja ir greitėja klimato kaita, nes į Žemę patekusi Saulės šviesa nebegali ištrūkti į kosmosą. Nuo pat pramonės revoliucijos stebimi procesai ir surinkti geologiniai, cheminiai, palydoviniai duomenys – abejonių dėl šio mokslinio fakto nepalieka (čia, čia, čia, čia).

Labiausiai išskiriamos šios veiklos – transportas (deginant kurą, didžiausias emisijų šaltinis), elektros gamyba (dauguma elektros pasaulyje pagaminama naudojant iškastinį kurą), pramonė ir gamyba, agrokultūra, dujų ir naftos gavyba, deforestacija ir kt. (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją