Teiginiai

Vaizdo įraše nufilmuota, kaip iš Libijos į Italiją keliauja 500 tūkst. migrantų.

Verdiktas

Melas. Nors vaizdo įrašas iš tiesų nufilmuotas Libijoje, jame matyti, kaip Libijos saugumo pajėgos išstumia Egipto nelegalius migrantus atgal į Egipto teritoriją.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintas kelių sekundžių trukmės vaizdo reportažas. Jame nufilmuotos minios juodaodžių žmonių, einančių viena kryptimi. Šalia virtinės stovintis vyras rodo kryptį, kuria eiti, o šalia jo išsirikiavę keli ginkluoti vyrai. Žmonių judėjimą taip pat kontroliuoja šalia jų važiuojantis automobilis.

Įrašu pasidalinę tvirtina, esą europiečiai turėtų suklusti, nes tai – 500 tūkst. migrantų, iš Libijos keliaujančių Italijos link. „Iš Libijos į Italiją. JT migrantų pakte, kurį pasirašė 164 šalys, sakoma, kad 2025 metais šie žmonės bus vadinami „klimato migrantais“, o europiečiai privalės juos visus priimti, integruoti, apgyvendinti, apmokyti ir įdarbinti, nes, pasirodo, klimato kaita yra. „kalti patys europiečiai“, kaip jiems sakoma. Pirmieji 500 000 jau pasipildė...“, – rašoma viename tokiame pasidalijime (aut. past. – žinutės kalba netaisyta).

Klaidinanti žinutė

Siekdamas įsitikinti, ar pateikta informacija teisinga, „Melo detektorius“ išskaidė minėtą įrašą į atskirus kadrus ir su keliais iš jų atliko atvirkštinę vaizdų paiešką. Paaiškėjo, kad su į Europą plūstančiais pabėgėliais įrašas neturi nieko bendro, nors epizodas ir buvo nufilmuotas Libijoje.

Šių metų birželio pradžioje Libijos rytuose esančios saugumo pajėgos išsiuntė tūkstančius egiptiečių, nelegaliai buvusių Libijoje. Nelegalai buvo deportuoti į Egiptą pėsčiomis per sausumos sieną. Kaip pranešė žiniasklaida, Libijos saugumo šaltinio teigimu, į Egiptą buvo deportuoti 4000 migrantų, o, tuo tarpu, Egipto saugumo šaltinis nurodė, kad iš rastų 4000 migrantų tik 2200 buvo atvykę nelegaliai, todėl tik pastarieji ir buvo išsiųsti iš šalies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją