Teiginiai


COVID-19 iRNR vakcinos yra genų terapija.

Verdiktas


Melas. iRNR vakcinos nėra genų terapija, nes nepakeičia genų.

Melo detektoriaus komentaras


Vadinti iRNR vakcinas „genų terapija“ yra paplitusi su vakcinomis susijusios dezinformacijos forma.

Kaip AP tikino dr. Louis Picker, Vakcinų ir genų terapijos instituto Oregono sveikatos ir mokslo universitete (Oregon Health & Science University) vadovas, genų terapijos tikslas – pakeisti žmogaus ląstelių DNR kodavimą.

Klaidinanti žinutė

Jei labai paprastai, iRNR galima palyginti trumposioms SMS žinutėms – jų paskirtis yra į ląstelę pernešti reikalingą informaciją. Kadangi iRNR nenukeliauja iki ląstelės branduolio, kur ir yra DNR, genomo tokiai vakcinai pakeisti neįmanoma. iRNR skiepų esmė – perduoti ląstelei informaciją, kaip tinkamai reaguoti į infekciją sukeliantį virusą.

Tai leidžia organizmui gaminti antikūnus prieš koronaviruso spyglio baltymą baltymą, todėl jei organizmas vėl susiduria su tuo pačiu baltymu (kai žmogus užsikrečia virusu), imuninė sistema gali sureaguoti daug greičiau. Šis procesas imituoja tai, kaip mūsų kūnas reaguoja į daugelį infekcijų, su kuriomis susidurtume natūraliai.

Kitaip tariant, genų terapija reiškia žmogaus DNR pakeitimus, kad, pavyzdžiui, būtų galima gydyti genetinę būklę (pavyzdžiui, cistinę fibriozę). iRNR vakcinos, nors ir naudoja COVID-19 genetinį kodą, nepakeičia recipiento DNR ir nepatenka į ląstelės branduolį, kuriame yra genomas.

Sapereaude.lt taip pat klaidingai pristato mediką, kurio mintimis remiamasi įraše. Teigiama, kad Thomas Binder turi „imunologijos ir virusologijos“ daktaro laipsnį. Tačiau tokios informacijos oficialiuose šaltiniuose nėra – Th. Binder pristatomas kaip kardiologas, kuris dar ir moko ultragarso diagnostikos.

Apie jo išsilavinimą imunologijos ir virusologijos srityse informacijos nėra. Todėl šio mediko pasisakymus skiepų klausimais reikėtų vertinti kritiškai – medikas taip pat nepateikia jokių šaltinių, kuriuose įrodoma, kad iRNR tikrai galima vadinti „genų terapija“, o tiesiog dalijasi savo mintimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją