Teiginiai


Vaizdo įraše nufilmuota, kaip į Lampedūzą atvykę 7000 migrantų pradeda kelti neramumus ir susidūrimus su policijos pareigūnais.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2021 m. per kruvinas muštynes Marotta kaime, Italijoje. Muštynių metu nukentėjo policijos pareigūnai ir jų tarnybinis automobilis, vienas jaunas vyras išgabentas su durtine žaizda. Incidente dalyvavo skirtingų tautybių atstovai. Jis nėra niekaip susijęs su Lampedūzos salą užplūdusiais migrantais.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota, kaip daugiausia juodaodžiai asmenys grumiasi šalia policijos pareigūnų automobilio. Įrašas buvo susietas su rugsėjo 15 d. įvykiais, kai Italijos Lampedūzos salą užplūdo 7000 migrantų.

Siužetu pasidalinę vartotojai ironizavo, kad pabėgėliai Europoje jau pradėjo savo darbelius – kelia riaušes, puola pareigūnų automobilius, blokuoja kelius ir pan., tačiau iš tiesų vaizdo įrašas nėra susijęs nei su pabėgėliais, nei su šių dienų įvykiais.

Klaidinančios žinutės

Pasinaudojus atvirkštine vaizdų paieška pavyko išsiaiškinti, kad tas pats siužetas „Youtube“ platformoje buvo patalpintas dar 2021 m. rugpjūčio mėnesį. Juo pasidalino Italijos regioninis transliuotojas „Rossini TV“. Įrašo antraštėje itališkai nurodyta, kad dėl Marottoje kilusių muštynių, kurių metu buvo panaudotas peilis, teko kviesti policijos pastiprinimą.

Atlikus paiešką su itališkais raktažodžiais „Marotta“ ir „carabinieri“ pavyko rasti keletą panašiu metu publikuotų straipsnių italų kalba. Visuose juose rašoma apie muštynes, kilusias skirtingų rasių atstovų šalia naktinio klubo Marotta kaime (čia, čia ir čia). Muštynių metu nukentėjo 2 policijos pareigūnai, 25 metų senegalietis atsidūrė vietos ligoninėje su durtine žaizda pilvo srityje. Dėl pasikėsinimo nužudyti suimtas jaunas albanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją