Teiginiai


„Gates Foundation“ informatorius prisipažino, kad į greito maisto patiekalus pumpuojami depopuliacijos vaistai (čia).

Verdiktas


Melas. Nėra jokių įrodymų, kad į greito maisto patiekalus būtų dedami depopuliacijos vaistai, kad su tuo būtų susijęs Billas Gatesas. Viename ištirtame vištienos sumuštinyje buvo rasta nikarbazino pėdsakų, o šio preparato viena iš paskirčių yra mažinti laukinių balandžių populiaciją.

Melo detektoriaus komentaras

Straipsnį apie ta, kad B. Gateso fondo informatorius pripažino, kad į greito maisto patiekalus pumpuojami vaistai, mažinantys gyventojų skaičių paskelbė internetinis leidinys „The People's Voice“. Tačiau straipsnyje nepateikiama jokių įrodymų, kad toks procesas išties vyksta, pavyzdžiui, neįvardijami vaistų pavadinimai, neaprašomas procesas, kaip tie vaistai patenka į greito maisto patiekalus (čia).

Be to, leidinys „The People's Voice“ jau seniai yra pripažintas dezinformacijos šaltiniu, kuris skelbia įvairias sąmokslo teorijas, jo patikimumas ir faktinių pranešimų kiekis labai mažas (čia).

Tai jau ne pirmas kartas, kai B. Gatesas yra viešai kaltinamas siekiu mažinti gyventojų skaičių, tačiau visa tokia paskleista informacija buvo paneigta (čia ir čia).

Melaginga informacija apie tai, kad į greito maisto patiekalus pumpuojami depopuliacijos vaistai galimai buvo sukurpta remiantis pilietinės organizacijos „Moms Across America“, kurios misija yra šviesti ir įgalinti mamas ir kitus veiksmus bei sprendimus kuriant sveikas bendruomenes, iniciatyva atliktu tyrimu apie greitame maiste aptinkamus veterinarinius vaistus ir hormonus (čia).

Tyrimo metu vištienos sumuštinio „Chick-fil-A“ mėginyje buvo aptiktas nikarbazinas, kuris yra paukščiams skirtas antiparazitinis ir kontraceptinis preparatas. Mėginyje nikarbazino aptikta mažiau nei 0,5 mikrogramo viename kilograme, o JAV Maisto ir vaistų agentūros nustatyta leistina norma yra 200 mikrogramų vienam kilogramui kūno svorio per dieną (čia).

Šis preparatas pirmiausia naudojamas kaip antiparazitinis vaistas penimiems viščiukams ir kalakutams, tačiau jis taip pat buvo naudojamas žąsų ir balandžių populiacijai kontroliuoti, veikė kaip kontraceptikas, nes jis trukdo gamintis kiaušiniams (čia ir čia).

Iki šiol jokios ataskaitos neparodė ir tyrimai neparodė, kad nikarbazinas sukelia toksinį poveikį žmonėms. Venoje tyrimo ataskaitoje buvo daroma prielaida, kad nikarbazinas būtų saugus vartotojams, nes dauguma kalakutų, šeriamų šiuo vaistu, veiktų kaip filtras ir suardytų vaistą prieš jam patenkant į rinką (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją