Teiginiai

Billas Gatesas sakė, kad „jei gerai dirbtume vakcinų, sveikatos ir reprodukcijos srityse, pasaulio gyventojų skaičių galėtume sumažinti 10–15 proc. Pasaulį gali išgelbėti tik genocidas.“ (ČIA).

Verdiktas

B. Gatesas niekada nesakė, kad pasaulį gali išgelbėti tik genocidas, ši frazė yra išgalvota. Tuo tarpu kalbėdamas apie darbą vakcinų, sveikatos ir reprodukcinės sveikatos paslaugų srityse ir pasaulio gyventojų skaičiaus mažėjimą milijardierius tik dar kartą pakartojo ne kartą teigtą mintį, kad žmonių populiacija pradeda natūraliai mažėti tada, kai sumažėja kūdikių mirtingumas. Dingus baimei, kad kūdikiai neišgyvens, šeimos pačios nusprendžia susilaukti mažiau vaikų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai dalinasi neva B. Gateso pasakyta fraze, jog pasaulį gali išgelbėti tik genocidas, įvykdytas gerai dirbant vakcinų, sveikatos ir reprodukcijos srityse. Taip esą pasaulio gyventojų skaičių būtų galima sumažinti 10–15 proc. Nors tokia žinutė buvo patalpinta nenurodant originalaus jos šaltinio, ją pakomentavę žmonės netruko surasti įrašą iš 2010 m. TED konferencijos, kurioje dalyvavo B. Gatesas. Jame „Microsoft“ įkūrėjas pasakė panašią, tačiau ne identišką frazę. Apie pasaulio gelbėjimą genocidu ant scenos jis nekalbėjo.

B. Gateso pasisakymas „Innovating to zero!“ oficialioje TED konferencijos interneto svetainėje buvo peržiūrėtas daugiau nei 8,5 mln. kartų. Jame milijardierius pirmiausia aptaria energinių resursų ir klimato problemą, akcentuodamas, kad augančiam šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui didžiausią įtaką daro žmonių skaičius žemėje, jų naudojamos paslaugos, energija, reikalinga šioms paslaugoms tiekti ir CO2 dujos, išleidžiamos vienam energijos vienetui.

Kalbėdamas apie žmonių populiacijos augimą B. Gatesas sako: „Pirma, turime gyventojus. Šiandien pasaulyje gyvena 6,8 milijardo žmonių. Tai siekia apie devynis milijardus. Dabar, jei atliksime tikrai puikų darbą naujų vakcinų, sveikatos priežiūros, reprodukcinės sveikatos paslaugų srityje, galėtume tai sumažinti, galbūt, 10 ar 15 procentų. Bet dabar ten matome apie 1,3 padidėjimą.“

Būtent ši frazė sulaukė socialinių tinklų vartotojų dėmesio, kaip neva patvirtinanti dar COVID-19 pandemijos pradžioje pradėtą skleisti sąmokslo teoriją apie pasaulio galingųjų siekius vakcinomis naikinti ar sterilizuoti žmoniją, tačiau ją sakydamas B. Gatesas omenyje turėjo visai ką kitą.

B. Gatesas kartu su buvusia žmona Melinda Gates jau daug metų kalba apie tai, kad žmonių populiacijos augimą, sukuriantį daugybę problemų, tarp kurių ir alinamas klimatas, galima suvaldyti tik sumažinus kūdikių mirtingumą. Jų įsitikinimu, geresnė sveikatos apsauga, kokybiškos reprodukcinės sveikatos paslaugos ir geresnis vakcinų prieinamumas gali padėti pasiekti šį tikslą. Sumažėjus kūdikių mirtingumui šeimos jaučia mažiau baimės, kad jų atžalos mirs dar vaikystėje ir gali priimti sprendimą turėti mažiau vaikų, nes yra užtikrinti, kad šie sėkmingai sulauks brandos.

„Jei motina ir tėvas žino, kad jų vaikas gyvens iki pilnametystės, jie pradeda natūraliai mažinti savo populiacijos dydį“, – žurnalui „Forbes“ 2011 m. duotame interviu sakė M. Gates.

Tą pačią mintį savo „Twitter“ paskyroje 2012 m. išsakė ir B. Gatesas.

O 2018 m. Billo Gateso tinklaraštyje „GatesNotes“ klausimas apie kūdikių mirtingumo mažinimą atsidūrė skiltyje „10 sunkių mums užduodamų klausimų“. Čia jis sakė:
„Kai gyvena daugiau vaikų, susidaro viena santykinai didelė karta. Tada, kai šeimos nusprendžia turėti mažiau vaikų, kita karta būna daug mažesnė. Galiausiai šalyje galiausiai atsiranda santykinai daugiau ekonomiškai produktyvių darbo jėgos žmonių ir santykinai mažiau išlaikytinių (labai senų arba labai jaunų žmonių). Tai greito ekonominio vystymosi receptas, ypač jei šalys tuo pasinaudoja investuodamos į sveikatą ir švietimą.

Laimei, tikėtina, kad vaikų mirčių skaičius ir toliau mažės. Vaikų sveikatos srityje diegiamų naujovių sparta yra nepaprasta, ir pasaulis pradeda daryti pažangą sprendžiant kai kuriuos sunkiausiai įveikiamus šios srities uždavinius.“

Taigi, kalbėdamas apie žmonių populiacijos mažinimą ir naujų vakcinų kūrimą bei investicijas į sveikatą ir reprodukcinės sveikatos paslaugas B. Gatesas neturėjo omenyje žmonių naikinimo, o, atvirkščiai, kalbėjo apie siekį sumažinti vaikų mirtingumą, kad šeimos, atsikračiusios baimės dėl ankstyvos vaikų mirties, priimtų sprendimą jų susilaukti mažiau. Tokiu būdu populiacija ilgainiui natūraliai mažėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją