Teiginiai

Koralo kyšulio gyventojai pradėjo dažyti stogus mėlynai, siekdami apsisaugoti nuo lazerių.

Verdiktas

Melas. Stogai nėra dažomi mėlyna spalva ir tai nėra būdas apsisaugoti nuo lazerių. Tai – JAV kariuomenės parūpinti brezentai, skirti gyventojams, nukentėjusiems nuo uragano „Ian“.

Melo detektoriaus komentaras

„Tai – ne baseinai, o mėlyni stogai. Žmonės Floridoje ir visame pasaulyje pradėjo rimtai žiūrėti į šią apsaugą nuo DEW“, – teigia vienas „X“ naudotojas. Tačiau teiginys, kad žmonės pradėjo dažyti stogus mėlyna spalva yra nepagrįstas.

Iš tikrųjų stogai nėra dažomi mėlyna spalva. Tai yra JAV kariuomenės po 2022 m. rugsėjo m. praūžusio uragano „Ian“ parūpinti brezentai.

Klaidinanti žinutė

2022 m. spalio 24 d. „Fox 4 Now“ svetainėje „YouTube“ patalpino reportažą pavadinimu: „Uragano „Ian“ paveiktiems namų savininkams įrengta 11 000 mėlynų stogų“ (čia). Reportaže JAV armijos inžinierių korpuso pulkininkas Brianas Hallbergas paaiškino, kad vykdoma operacija „Mėlynasis stogas“, pagal kurią namų savininkams nemokamai įrengiamas laikinas brezentinis stogas, siekiant sumažinti tolesnę žalą turtui, kol bus galima atlikti stogo remonto darbai (čia).

Internautai dalinasi vaizdo įrašu su „Google maps“ Floridos Koralo kyšulio palydovinėmis nuotraukomis. „Google maps“ palydovinės nuotraukos ne visada nurodo tikslią vaizdų datą, nes dabartinės Koralo kyšulio „Google maps“ palydovinės nuotraukos buvo užfiksuotos 2022 m. lapkričio mėnesio (praėjus keliems mėnesiams po uragano „Ian“).

Koralo kyšulio vaizdai iš 2022 m. lapkričio mėnesio ir 2023 m. lapkričio mėnesio

Naujausiose 2023 m. lapkričio mėnesio „Google earth“ nuotraukose galima pamatyti sumažėjusį, o ne padidėjusį mėlynų stogų kiekį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)