Teiginiai

COVID vakcinos tyrimas rodo, kad kai kurie žmonės gavo labai pavojingus skiepus, o kiti – placebą (ČIA).

Verdiktas

Melas. Neatliktas joks tyrimas, kurio išvados teigtų, kad žmonės per vakcinacijos kampaniją būtų skiepijami placebu. Europos vaistų agentūra (EMA) itin atidžiai stebi Europos Sąjungoje (ES) registruotų vakcinų nuo COVID-19 saugumą ir pabrėžia, kad jos yra saugios ir veiksmingos.

Melo detektoriaus komentaras

Melas apie tai, kad žmonės Europoje buvo skiepijami ir placebu, o tai esą suteikė galimybę išgyventi ir nepatirti sunkių šalutinių COVID-19 vakcinos poveikio, ėmė sklisti įvairiuose portaluose, kuriuose dažnai skleidžiama dezinformacija apie vakcinas.

Ši žinia pasirodė po to, kai keli mokslininkai parašė laišką Europos klinikinių tyrimų žurnalui. Mokslininkai išanalizavo praneštų nepageidaujamų reiškinių dažnį tarp skirtingų BNT162b2 („Pfizer“) vakcinų serijų, skirtų Danijos gyventojams nuo 2020 m. gruodžio 27 d. iki 2022 m. sausio 11 d.

Nustatyta, kad per šį laiką 4 026 575 asmenims buvo suleistos 10 793 766 dozės, naudojant 52 skirtingas BNT162b2 vakcinų partijas, o nepageidaujamus reiškinius patyrė 13 635 asmenys. Mokslininkai laiške rašo, kad buvo pastebėtos trys vyraujančios tendencijos: vienomis partijos skiepyti žmonės patyrė daugiau šalutinių poveikių, kitomis – mažiau, o dar kitomis nepajuto jokių nepageidaujamų reiškinių.

„Apibendrinant galima teigti, kad rezultatai rodo, kad vakcinos BNT162b2 saugos signalas priklauso nuo partijos, todėl norint ištirti šį preliminarų stebėjimą ir jo pasekmes, reikia atlikti daugiau tyrimų“, – konstatavo mokslininkai, nė karto savo laiške neužsiminę, kad žmonės galėjo būti skiepijami placebu, o ne vakcina.

Tiesa, Europoje išties pasitaikė atvejų, kai žmonėms buvo suleista ne vakcina, o fiziolognis tirpalas, tačiau tai įvyko dėl žmogiškosios klaidos. Pavyzdžiui, Vokietijoje slaugytoja buvo apkaltinta fiziologinio tirpalo suleidimu vietoj COVID-19 vakcinos. Ji savo poelgį aiškino tuo, kad netyčia sudaužė vakcinos buteliukus, o kad nenukentėtų ir nebūtų atleista iš darbo, žmones skiepijo fiziologinių tirpalu.

Beje, net tai, kad žmonės nepatyrė jokių šalutinių reiškinių, nes jiems esą buvo suleista ne vakcina, o placebas, paneigia kitas tyrimas.

Atlikdami naują atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamų COVID-19 vakcinos tyrimų metaanalizę, Beth Israel Deaconess medicinos centro (BIDMC) mokslininkai palygino nepageidaujamų reiškinių dažnį, apie kurį pranešė dalyviai, kurie gavo vakcinas, su nepageidaujamų reiškinių, apie kuriuos pranešė tie asmenys. kurie gavo placebo injekciją be vakcinos.

Nors mokslininkai nustatė, kad daug daugiau tyrimo dalyvių, kurie gavo vakciną, pranešė apie nepageidaujamus reiškinius, beveik trečdalis dalyvių, gavusių placebą, taip pat pranešė apie bent vieną nepageidaujamą reiškinį, iš kurių dažniausiai pasitaiko galvos skausmas ir nuovargis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją