Teiginiai

CDC (JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras – RED.) įspėjo, kad JAV gresia „neišvengiama“ bioteroristinė juodligės ataka, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai FDA (JAV Maisto ir vaistų administracija – RED.) patvirtino vakciną nuo juodligės (ČIA).

Verdiktas

Melas. CDC nepaskelbė jokio įspėjimo apie neišvengiamą bioteroristinę juodligės ataką, o liepos 20-ąją FDA patvirtinta nauja juodligės vakcina nėra pirmoji šioje šalyje.

Melo detektoriaus komentaras

CDC interneto svetainėje, kurioje skelbiama apie juodligės grėsmę, nurodyta, kad paskutinį kartą informacija buvo atnaujinta prieš dvejus metus. Tai taip pat įrodo, kad sąmokslo teorija, kai bandoma susieti naujos vakcinos nuo juodligės patvirtinimą su „neišvengiamu“ juodligės išpuoliu, kad visi žmonės būtų priversti skiepytis, taip pat yra melaginga.

CDC skelbia, kad „nežinome, ar gali įvykti kitas juodligės išpuolis ir kada tai gali prasidėti. Tačiau federalinės agentūros daugelį metų dirbo su sveikatos departamentais visoje šalyje, kad planuotų juodligės išpuolį ir jam pasiruoštų. Jei tokia ekstremali situacija įvyktų Jungtinėse Valstijose, CDC ir kitos federalinės agentūros glaudžiai bendradarbiautų su vietos ir valstijų partneriais, kad koordinuotų atsaką“.

CDC pripažino, kad vienas iš dažniausiai naudojamų biologinių veiksnių surengti bioteroristų išpuolį būtų Bacillus anthracis, juodligę sukeliančios bakterijos. Tai yra tikėtina, nes juodligės sporos lengvai randamos gamtoje, gali būti gaminamos laboratorijoje ir gali ilgai išsilaikyti aplinkoje. Anot CDC, juodligė yra geras ginklas, nes jį galima paleisti tyliai ir niekam nežinant. Mikroskopinės sporos gali būti dedamos į miltelius, purškalus, maistą ir vandenį. Juodligė kaip biologinis ginklas visame pasaulyje buvo naudojama beveik šimtmetį.

Paskutinį kartą juodligės išpuolis JAV įvyko 2001 metais. Iš 22 žmonių, kurie susirgo juodlige, penki mirė. Visi mirusieji sirgo inhaliacine juodlige – sunkiausia šios ligos forma.

Dar 1999 m. JAV Kongresas nurodė CDC sukurti Juodligės vakcinos tyrimų programą (AVRP), kad būtų galima ištirti vakcinos saugumą ir jos veiksmingumą.

„BioThrax“ (adsorbuota juodligės vakcina) iki šiol JAV buvo patvirtinta vienintelė vakcina nuo juodligės, skirta žmonių profilaktikai. Tačiau ji nebuvo skirta plačiajai visuomenei, o tai reiškia, kad visi norintieji šia vakcina tikrai negalėjo pasiskiepyti.

Vakcina buvo skirta tiems žmonėms, kuriems yra didesnė rizika susirgti juodlige, įskaitant tam tikrą JAV karinį personalą, laboratorijų darbuotojus ir kai kuriuos žmones, tvarkančius gyvūnus ar gyvūninės kilmės produktus (pvz., veterinarus, kurie tvarko užkrėstus gyvūnus).

Naująją vakciną nuo juodligės sukūrusi bendrovė „Emergent BioSolutions“ (EBS.N) liepos 20 dieną pranešė, kad FDA patvirtino juodligės vakciną, skirtą suaugusiems nuo 18 iki 65 metų amžiaus.
Vakcina „Cyfendus“ buvo patvirtinta naudoti po įtariamo arba patvirtinto kontakto su tam tikros rūšies bakterijomis ir turi būti skiriama kartu su antibakteriniais vaistais.

Pranešama, kad „Emergent“ teikia „Cyfendus“ JAV Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentui nuo 2019 m. pagal išankstinio naudojimo leidimo statusą.

FDA informavo, kad vakcinas – ir „BioThrax“, ir „Cyfendus“ nupirko federalinė vyriausybė ir jos saugomos strateginėje nacionalinėje atsargoje (SNS), kad būtų panaudotos profilaktikai po sąlyčio teroristinio išpuolio su juodlige atveju. Taip pat dėl biologinio karo grėsmių kariuomenė turi aktyvią skiepijimo nuo juodligės programą darbuotojams, vykstantiems į konkrečias vietas visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją