Teiginiai


Danijoje iš apyvartos išimtas euras ir nebegalima išsikeisti kronų į eurus

Verdiktas


Melas. Teiginys, kad euras Danijoje buvo išimtas iš apyvartos ir kad nebegalima išsikeisti Danijos kronų į eurus, yra neteisingas. Danija nėra prisijungusi prie eurozonos ir jos nacionalinė valiuta nėra euras, o bankai ir valiutų keityklos gali toliau iškeisti kronas į eurus ir atvirkščiai.

Melo detektoriaus komentaras

1973 m. Danija įstojo į Europos Sąjungą, bet ji išsiderėjo galimybę atsisakyti euro įvedimo, todėl ji lig šiol naudoja savo nacionalinę valiutą – Danijos kroną (čia).

Danijos krona yra susieta su euru pagal Europos Sąjungos valiutų kurso mechanizmą. Tai reiškia, kad kronos kursą euro atžvilgiu lemia kronų pasiūla ir paklausa, palyginti su eurais nationalbanken.dk. Danijos centrinis bankas „Danmarks Nationalbank“ palaiko kronos ir euro kursą tam tikrose ribose. Tai daroma siekiant užtikrinti Danijos ekonomikos stabilumą ir palengvinti Danijos įmonėms prekybą su euro zonos šalimis (čia).

Klaidinanti žinutė

Nei Danijos centrinis bankas, nei šalies Finansų ministerija nepaskelbė apie planus neleisti bankams ir valiutų keitykloms uždrausti konvertuoti eurus į kronas (čia).

Įvairios internetinės valiutų keityklos, pavyzdžiui, Forbes, XE ir Wise, pateikia dabartinius euro ir Danijos kronos valiutų kursus ir, nors šie kursai svyruoja priklausomai nuo ekonominių veiksnių, bet vis dar galima konvertuoti eurus į kronas ir atvirkščiai.

Danai vis rečiau naudoja grynuosius pinigus atsiskaitydami už prekes ir paslaugas parduotuvėse. Nors ta galimybė vis dar išlieka ir vartotojai gali rinkis susimokėti grynaisiais ar kortele, Danijoje grynieji pinigai atsiskaitymams naudojami bene rečiausiai Europoje (kartu su kitomis Skandinavų šalimis) (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją