Teiginiai

Jei jau anksčiau buvote paskiepyti ir gavę stiprinamąją dozę nuo COVID-19, nepasiekėte absoliučiai nieko, o tik sugriovėte savo imuninę sistemą. Naujai patvirtinta COVID-19 vakcina yra neišbandyta (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad anksčiau vykdyta vakcinacija nuo COVID-19 sunaikino žmonių imuninę sistemą. Be to, tyrimai rodo, kad žmonės, kurie anksčiau pasiskiepijo nuo koronaviruso ir gavo sustiprinančią dozę, iki šiol turi imunitetą COVID-19 ligai. Naujai patvirtinta vakcina yra saugi.

Melo detektoriaus komentaras

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė žiniasklaidai teigė, kad koronaviruso pandemija jau pasibaigusi, nors virusas ir toliau cirkuliuoja visuomenėje, bet yra endeminis – tai reiškia, nebekelia grėsmės visam pasauliui.

Pasak profesorės, svarbiausias veiksnys, jog visuomenė yra imunizuota, o tai kardinaliai keičia situaciją. „Žinoma, imuninis atsakas mažėja bėgant laikui, bet vis tiek yra didelis skirtumas, nes prieš metus ar dvejus didelė dalis visuomenės buvo ir nevakcinuota, ir nesusidūrusi su virusu. Dabar, kad imunitetas koronavirusui nusilpęs, bet jis yra, o tai keičia situaciją“, – sakė prof. A. Žvirblienė.

Tyrimai dėl imuniteto atlikti ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Šiais metais tokius tyrimus atliko Vilniaus ir Kauno mokslininkai – jiems pavyko ištirti 517 žmonių. Iš šių žmonių tik 5 žmonės neturėjo jokių antikūnų prieš koronavirusą.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai patikrino kraujo mėginius ir apskaičiavo, kad 97 proc. žmonių JAV turi tam tikrą imunitetą nuo Covid-19 dėl vakcinacijos, infekcijos ar abiejų.

Naujas COVID-19 vakcinos variantas, kurį patvirtino ir JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), ir Europos vaistų agentūra, yra pritaikytas dabar plintančioms atmainoms.

Naujoji vakcina yra vienvalentė, joje yra tik vieno naujo viruso varianto baltymas. Vakcina, kuria skiepijomės pernai metais, pritaikyta senesnėms viruso atmainoms, kurios šiuo metu pasaulyje jau yra išnykusios.

Virusologas Saulius Čaplinksas sako neabejojantis, kad atkeliavus naujai vakcinai į Lietuvą vėl atsiras sąmokslo teorijų, jog ji nebuvo gerai išbandyta, todėl joms reikėtų nepasiduoti. „Šiais metais juk nekalbame apie pernai metų gripo vakciną. Tas pats yra ir su koronavirusu“, – sakė profesorius.

FDA naują vakciną patvirtino rugsėjo 11 dieną. Pabrėžiama, kad šios vakcinos sukurtos taip, kad būtų geriau nukreiptos į šiuo metu cirkuliuojančius koronaviruso variantus ir užtikrintų geresnę apsaugą nuo rimtų COVID-19 pasekmių, įskaitant hospitalizavimą ir mirtį.

„FDA yra įsitikinusi šių atnaujintų vakcinų saugumu ir veiksmingumu, o agentūros naudos ir rizikos vertinimas rodo, kad šių vakcinų nauda 6 mėnesių ir vyresniems asmenims yra didesnė už riziką“, - pabrėžiama FDA pranešime spaudai.

Pabrėžiama ir tai, kad naujoji vakcina nebebus vadinama stiprinančiąją doze. Gydytojai ir sveikatos departamentai dabar stengiasi priprasti, kad šių metų naujai rekomenduojami skiepai būtų vadinami „2023–2024 COVID-19 vakcina“ arba tiesiog „atnaujinta COVID-19 vakcina“.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro komiteto narys dr. Keippas Talbotas teigė: „Mes pradedame galvoti apie COVID kaip apie gripą. Gripas kinta kiekvienais metais, ir kiekvienais metais skiriame naują vakciną“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją