Teiginiai


Parazitai auginami specialiuose ūkiuose, jie vėliau kraunami į lėktuvus ir išbarstomi skirtingose vietovėse.

Verdiktas


Melas. Įraše nepateikiama jokių įrodymų, kad teiginiai – teisingi. Platinama sena „chemtreilų“ sąmokslo teorija.

Melo detektoriaus komentaras


Įrašo autorius teigia, kad pasaulyje staiga atsiranda „skėrių, kirmėlių, kraujasiurbių ir kitokių vabzdžių, erkių invazijos ir t. t.“. Teigiama, kad jie užauginami specialiuose ūkiuose, o vėliau išbarstomi iš lėktuvų. Teigiama, kad tai – „planinis globalistų badas“. Prie įrašo prisegtos minėtų gyvių nuotraukos ir lėktuvai. Įrašas jau susilaukė daugiau nei 600 pasidalijimų.

Sąmokslo teorija, kad lėktuvų palikti kondensacijos pėdsakai iš tiesų yra „chemtrailai“, kuriais platinami pavojingi chemikalai ar net biologiniai ginklai – nėra nauja. Manoma, kad ji pradėjo sklisti maždaug 1996 m. Tačiau šios sąmokslo teorijos skleidėjams dar nepavyko pateikti įrodymų, patvirtinančių tai, ką jie teigia, naudodami iš interneto vogtas nuotraukas ir skambius teiginius (čia, čia ir čia). Aprašomo įrašo teiginiai visiškai atitinka šios sąmokslo teorijos naratyvą, nes teigiama, kad parazitai platinami juos barstant iš lėktuvų.

Klaidinanti žinutė

Prie įrašo prisegtos 7 nuotraukos. „Melo detektoriui“ patikrinus jų originalius šaltinius, paaiškėjo, kad nuotraukose matomi lėktuvai – JAV karinių oro pajėgų orlaivis „Boeing C-17 Globemaster III“ (čia) ir iš Nanyang Technological University (Singapūras) senos (2015 m.) ataskaitos apie uodus ir susijusią problematiką paimtas neįvardinto lėktuvo, kuris skleidžia uodams nuodingus pesticidus, vaizdas (čia).

Vabzdžių ir kirmėlių nuotraukų pavyzdžiai – ekrano nuotrauka iš 2015 m. vaizdo siužeto apie pietinę Rusijos dalį tuo metu užplūdusius skėrius (čia) arba asociatyvi „Getty Images/iStockphoto“ nuotrauka, kirmėlių nuotrauka – asociatyvi Hans Splinter iš „CC Images“ nuotrauka, kuri naudojama straipsnių iliustracijoms (čia). O nuotrauka, kurioje matoma daug skirtingų vabzdžių – paimta iš University of Missouri straipsnio apie vabzdžių biologinės įvairovės svarbą vietinei ekosistemai (čia). Taigi vaizdai nesusiję su tuo, kas rašoma įraše.

Įrašo autorius savo teiginiams įrodymų nepateikė, todėl įrašą galima laikyti melagingu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją