Teiginiai


CŽV direktorius pripažino valdybos planus užsiimti geoinžinerija.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įraše Johnas O‘ Brennanas neprisipažino, kad CŽV planuoja užsiimti geoinžinerija. 2016 m. kalbos ištraukoje J. O. Brennanas užsimina apie geoinžinerijos technologijų poveikį užsienio politikai.

Melo detektoriaus komentaras


Ant socialiniuose tinkluose išplatinto vaizdo įrašas yra šis tekstas: „Geoinžinerija jau nebe sąmokslo teorija. CŽV direktorius pripažįsta geoinžinerijos, dar žinomos kaip chemtreilų, planus“.

2016 m. tuometinis CŽV direktorius Johnas O‘ Brennanas dalyvavo Užsienio reikalų tarybos diskusijoje, kurioje aptarė nestabilumą ir tarptautines grėsmes pasauliniam saugumui. Kalboje jis užsiminė apie geoinžineriją, bet nepaskelbė apie CŽV planus naudoti šią technologiją. Kalboje J. O. Brennanas pažymėjo, kad naujos technologijos, net ir tos, kurios gali būti naudingos žmonijai, gali turėti rimtų pasekmių užsienio politikai. Kalbos ištrauką galima rasti čia nuo 12:09.

Kaip teigia pats J. O. Brennanas, „Kitas pavyzdys – daugybė technologijų, dažnai vadinamos geoinžinerija, kurios potencialiai gali padėti pakeisti pasaulinio klimato kaitos šiltėjimo poveikį. Viena iš jų, į kurią atkreipiau asmeninį dėmesį, yra stratosferos aerozolio įpurškimas (SAI). Tai – metodas, kai stratosfera prisotinama dalelių, kurios gali padėti atspindėti saulės šilumą panašiai kaip ugnikalnių išsiveržimai. SAI programa galėtų apriboti pasaulinės temperatūros kilimą, sumažinti kai kuriuos su aukštesne temperatūra susijusius pavojus ir suteikti pasaulio ekonomikai papildomo laiko pereiti nuo iškastinio kuro“.

Klaidinanti žinutė

J. O. Brennanas pažymi, kad klimato intervencijos technologijos gali turėti ir geopolitinių pasekmių.

„<...> Kalbant apie geopolitinę pusę, technologijos potencialas pakeisti orų modelius ir suteikti naudos tam tikriems pasaulio regionams kitų regionų sąskaita gali sukelti aštrų kai kurių valstybių pasipriešinimą. Kitos šalys gali pasinaudoti SAI teikiama nauda ir atsisakyti įsipareigojimo mažinti anglies dioksido kiekį. Kaip ir kitų proveržio technologijų atveju, trūksta pasaulinių normų ir standartų, kuriais būtų galima vadovautis diegiant ir įgyvendinant SAI ir kitas geoinžinerijos iniciatyvas“.

Mokslininkai teigia, kad geoinžinerijos technologijos vis dar kuriamos, o plataus masto eksperimentų ar operacijų nebuvo atlikta. Be to, dar neegzistuoja daugybė tam reikalingų technologijų (čia).

Tačiau SAI gali tiek padėti, tiek pakenkti visuomenės sveikatai ir pasaulinėms ekosistemoms, ir šios pasekmės vis dar vertinamos. Nors teigiama, kad SAI sušvelnintų skaudžiausias klimato kaitos pasekmes, pavyzdžiui, padidėjusią paviršiaus temperatūrą, vis dar nėra žinomas SAI poveikis visuomenės sveikatai (čia).

Internautai geoinžinerijos technologiją prilygina „chemtreilų“ konspiracijos teorijai, kuri nepagrįstai teigia, kad vyriausybės slapta į atmosferą paskleidžia nuodingas chemines medžiagas. „Melo detektorius“ ir kiti faktų tikrintojai ne kartą paneigė „chemtreilų“ egzistavimą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją