Teiginiai

Joe Bidenas slapta kamera buvo užfiksuotas godžiai uostantis jauną mergaitę ir šnabždantis jai į ausį: „Nesakyk mamai“ (ČIA).

Verdiktas

Toks vaizdo įrašas, kuriame J. Bidenas neva uosto mažą mergaitę yra suklastotas, nes tikrajame vaido įraše nėra jokių uostymo garsų, o JAV prezidentas tik pakalbina moterį ir jos mažąją dukrytę. Be to, vaizdo įrašas nebuvo darytas slapta, J. Bidenas žinojo, kad yra filmuojamas.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas prezidentas J. Bidenas, bendraujantis su motina ir jos kūdikiu. Teigiama ir rodoma, kad J. Bidenas pasilenkė ir apuostė vaiką. Tokiu įrašu besidalinantys socialinių tinklų vartotojai JAV prezidentui negailėjo tokių epitetų kaip „kūdikių uostytojas“ ar net „pedofilas“.

Tačiau šis vaizdo įrašas yra suklastotas – sutrumpintas tikrasis vaizdo įrašas ir pridėti uostymo garsai.

Tikrasis vaizdo įrašas buvo padarytas birželio 9 dieną, kai J. Bidenas susitiko su kariais ir jų šeimomis Fort Liberty, Šiaurės Karolinoje, kad pasirašytų vykdomąjį įsakymą, kuriuo siekiama pagerinti karių sutuoktinių ir globėjų darbo galimybes.

Moteris, kuri su savo kūdikiu rodoma ir suklastotame vaizdo įraše, tą pačią susitikimo dieną socialiniame tinkle „TikTok“ paskelbė visą nepakeistą versiją su tekstu: „Taigi šiandien susitikau su JAV prezidentu“ ir grotažyme #fortliberty.

Šio įrašo trukmė – 41 sekundė, o suklastotas trunka vos 13 sekundžių. Tikrajame vaizdo įraše nėra jokių uostymo garsų.

Iš viso vaizdo įrašo aiškiai matyti, kad J. Bidenas kalbina ant motinos rankų laikomą kūdikį, moteris jam pasako, kad ji filmuoja, J. Bidenas šypsosi. Po to jis nusifotografuoja su minia.

Tikrojo įrašo autorė, kai pasirodė suklastoti vaizdo įrašai, po savuoju įrašu juos pakomentavo, teigdama, kad tokią versiją skleidžiantys žmonės „neturi geresnių užsiėmimų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją