Teiginys

Australijoje 99 proc. mirčių ir hospitalizacijų – tarp vakcinuotų žmonių.

Verdiktas

Nėra tokių duomenų, kad 99 proc. nuo COVID-19 mirusių žmonių – vakcinuoti.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo įraše kalbantis asmuo – Peter McCullough, per pandemiją liūdnai pagarsėjęs kardiologas, aktyviai platinęs melagienas ir dezinformaciją apie COVID-19 infekciją ir vakcinas. Todėl ne kartą viešai sukritikuotas kolegų, o jo melas išanalizuotas tarptautinių faktų tikrintojų. Vaizdo siužete P. McCullough taip pat nepateikia jokių šaltinių, kurie patvirtina jo teiginius – nors jie čia yra būtini.

Kardiologo teiginys, kad 99 proc. mirusių žmonių yra pilnai paskiepyti – nepagrįstas.

Kaip rodė 2022 m. kovo mėn. duomenys, Australijoje buvo paskiepyti 99 proc. žmonių, kuriems virš 50 metų. Tuo metu nesiskiepyjo daugiausiai jauni, rimtų gretutinių ligų neturintys žmonės. Kaip tada teigė Deakin University epidemiologė Catherine Bennett, mirčių tarp vakcinuotų jaunų ir rimtomis lėtinėmis ligomis nesergančių žmonių beveik nepasitaikė.

„Tas faktas, kad matome daug didesnį jaunų neskiepytų žmonių mirtingumą, kelia kur kas didesnį nerimą“, – sakė C. Bennett.

Sumaišties gali įnešti klaidingai perskaityti statistiniai duomenys, pateikiami be konteksto. Dar prieš pradedant masinį vakcinavimą, ekspertai įspėjo, kad ateis laikas, kai mirčių vakcinuotų žmonių tarpe bus daugiau nei nevakcinuotų. Taip yra todėl, kad vis daugiau žmonių bus paskiepyti, nei neskiepyti. Taip pat – kaip ir Australijoje, daugiausiai skiepijasi rizikos grupėse esantys asmenys. Amžius, ligos gali sąlygoti sunkesnę COVID-19, net jei asmuo yra vakcinuotas.

Tačiau tai nereiškia, kad vakcinos nėra efektyvios. Priešingai – duomenys vis dar rodo, kad nevakcinuoti asmenys vis vien serga sunkiau.

Oficialios Australijos visuomenės sveikatos tarnybos skelbia, kad visos patvirtintos ir šalyje naudojamos vakcinos yra saugios ir efektyvios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją