Teiginiai

Pats pavojingiausias produktas virtuvėje yra aliejus. Jau seniai niekas nespaudžia aliejaus presu, o saulėgrąžas užpila heksanu. Po to prideda įvairiausių fosfatų. Aliejų išvalo nuo visų jame esančių naudingų medžiagų, jame pasilieka tik transriebalai, kurie organizmui visai nereikalingi (ČIA).

Verdiktas

Teiginys, kad aliejus yra pavojingas produktas dėl to, kad jo gamyboje naudojamas heksanas yra melas. Atsakingos institucijos yra nustačiusios didžiausias leistinas heksano likučių ribas ekstrahuotuose produktuose, jei jos būtų viršijamos, šiais produktais nebūtų leidžiama prekiauti. Melas ir tai, kad iš aliejus išvalomos jame esančios naudingos medžiagos.

Melo detektoriaus komentaras

Heksanas yra organinis junginys, kuris labai plačiai naudojamas aliejaus pramonėje. Aliejaus gavyba – tai procesas, kurio metu cheminis tirpikliu ir šiluma išgaunami aliejai iš įvairių riešutų, sėklų ar augalų ir sukuriami tokie produktai kaip kanapių, saulėgrąžų, alyvuogių aar rapsų aliejus.

Tarp ekstrahavimo būdų, kai iš sėklų išgaunamas aliejus, yra ir tokie kaip spaudimas arba ekstrahavimas garais, tačiau dažniausiai naudojamas ekstrahavimas tirpikliu. Taikant šį metodą, mažai toksiškas cheminis tirpiklis, pavyzdžiui, heksanas, sumaišomas su produktu, iš kurio išgaunamas aliejus. Augalinis produktas (sėklos ar augalas) mirkomas tirpiklyje, leidžiant jam ištraukti aliejų. Sėkmingai išgavus aliejų, tirpiklis ir augalų mišinys užvirinamas, leidžiant cheminiam tirpikliui išgaruoti, kad liktų tik augalinis aliejus. Dažnu atveju po tokio pašalinimo aliejus pereina rafinavimo procesą, kurio metu pašalinami nepageidaujami aliejuje esantys komponentai.

Heksanas yra mažai toksiškas, todėl jį saugu naudoti išgaunant aliejų vartotojų reikmėms, jis nesukelia stipraus kvapo ar nuodingų dūmų. Heksanas taip pat mažiau dirgina vartotojus, palyginti su kitais cheminiais tirpikliais. Be to, heksanas gali natūraliai ištraukti daugiau aliejaus iš augalinių produktų nei kiti tirpikliai, tokie kaip eteris ar etilo acetatas, nepažeidžiant natūralaus augalo aliejaus maistinės vertės.

Suprantama, kad kai tirpiklis ir augalų mišinys užvirinamas, leidžiant tirpikliui išgaruoti, kad liktų tik augalinis aliejus, jame taip pat gali likti ir tirpiklio likučių. Todėl Europos Sąjungos direktyvoje (EB 2009/32 [9]) numatyta, kad didžiausios heksano likučių ribos (DLK) ekstrahuotuose maisto produktuose arba maisto sudedamosiose dalyse yra 1 mg/kg aliejams.

Kadangi heksanas yra cheminė medžiaga, vis dažniau pasigirsta kalbų apie jos daromą žalą. Tačiau iki šiol yra atlikti tik keli tyrimai, leidžiantys preliminariai nustatyti oralinę referencinę dozę (RfD) ir referencinę koncentraciją įkvėpus (RfC). Be to, šie tyrimai yra susiję su vidutiniu arba mažu patikimumo lygiu, o tai reiškia, kad tikrasis šios medžiagos toksiškumas gali būti neįvertintas.

Kaip jau minėta, aliejai, kurių heksano koncentracija mažesnė nei 1 mg/kg, yra teisiškai atitinkantys ES reikalavimus, o keli tyrimai dėl lėtinio geriamojo heksano vartojimo nepateikia patikimų mokslinių įrodymų, kad mažas heksano kiekis vartojant ilgą laiką yra kenksmingas žmonių sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją