Teiginiai

Planuojama nauja pandemija 2025-2028 metais.

Verdiktas

Melas. Niekas jokios naujos pandemijos neplanuoja, o tokie melagingi remiasi Johnso Hopkinso sveikatos apsaugos centro (JHCHS) paskelbtu SPARS pandemijos fiktyviu scenarijumi, kuris skirtas pasirengti tikrai pandemijai, jei tokia vėl užkluptų pasaulį.
Klaidinanti žinutė

Melo detektoriaus komentaras

Johnso Hopkinso sveikatos apsaugos centro (JHCHS) SPARS pandemijos scenarijus buvo paskelbtas dar 2017 m. spalį (čia).

Ši Johnso Hopkinso SPARS 2025–2028 ataskaita yra pasirengimo pandemijai scenarijus ir tai nėra įrodymas, kad vyriausybės sukuria „amžiną pandemiją“ socialinės kontrolės tikslais.

Dokumente, be to, aiškiai pasakyta, kad „tai yra hipotetinis scenarijus, skirtas parodyti visuomenės sveikatos komunikacijos riziką ir iššūkius, kurie gali kilti natūralaus infekcinės ligos protrūkio metu, ir būtinybę ją plėtoti, ir naujų ir (arba) tiriamųjų vaistų, vakcinų, terapinių preparatų ar kitų medicininių atsakomųjų priemonių platinimas.“

Jis pateikiamas kaip fiktyvus scenarijus, apimantis naujojo koronaviruso protrūkį 2025–2028 m. mokymo tikslais. Taip naujienų agentūrai „Reuters“ dar 2021 metais „Reuters“ sakė dr. Monica Schoch-Spana, JHCHS vyresnioji teisininkė (čia).

Scenarijus, skirtas krizių komunikacijai, praneša apie fiktyvų patogeną St. Paul Acute Respiratory Syndrome Coronavirus arba SPARS, vaikų, nėščių moterų ir žmonių, sergančių lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, sergamumą ir mirtingumą nuo SPARS.

„Šios ligos ypatybės yra susijusios su praeities ligų protrūkiais, įskaitant H1N1, ir leidžia mums persvarstyti kai kurias praeities komunikacijos dilemas skirtingomis ateities aplinkybėmis“, – aiškina Tarptautinių krizių ir rizikos komunikacijos tyrimų žurnale pasirodžiusio straipsnio autoriai. Straipsnio tekste nekalbama apie jokią būsimą pandemiją ar jos planavimą. (čia).

Atsakydama į teiginius, kad scenarijus yra planuojamo protrūkio įrodymas, M. Schoch-Spana teigė, kad SPARS dokumentas buvo parengtas remiantis tuo, kas nutiko praeityje, pavyzdžiui, kaip buvo valdomi klinikiniai protrūkių ir infekcinės ligos (čia https://www.reuters.com/fact-check/spars-pandemic-scenario-2025-28-is-not-proof-planned-outbreaks-2023-12-27/).

Scenarijus buvo susijęs su nauju koronavirusu, tačiau jis taip pat galėjo būti naujas gripo virusas, nes abiejų tipų kvėpavimo takų virusai įrodė savo gebėjimą mutuoti ir sukelti galimą pandemiją, interviu sakė M. Schoch-Spana ir kiti ekspertai.

Galiausiai pandemijos scenarijai nėra plano sukurti pandemiją įrodymas, sakė visuomenės sveikatos ekspertai ir istorikai, taip pat nėra prognozės, kad kils pandemija. Tačiau jei taip atsitiks, „yra keletas pagrindinių principų, kurie, kaip žinome, atsiskleis“, – sakė Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos infekcinių ligų modeliavimo profesorius Grahamas Medley.

Patys Johnso Hopkinso sveikatos apsaugos centro (JHCHS) SPARS pandemijos scenarijaus autoriai teigė, kad veiksmingas bendravimas apie medicinines atsakomąsias priemones, įskaitant vaistus, prietaisus ir biologines medžiagas, dažnai yra labai svarbus kritinėse situacijose. Tačiau toks bendravimas vyksta ne šiaip sau. Jis turi būti suplanuotas. Vienas iš komunikacijos strategijų kūrimo mechanizmų yra naudoti būsimus scenarijus, kurie suteikia skaitytojams galimybę kartoti atsakymus ir kartu pasverti savo veiksmų pasekmes. Scenarijaus SPARS pandemija 2025–2028 m. procese buvo nuspręsta dėl laiko tarpo, nustatyti galimus kritinius neapibrėžtumus, o tada naudojant šią sistemą sukurti siužetą, apimantį tiek reagavimo, tiek atsigavimo fazes į išgalvotą ekstremalią situaciją. Taip pat aptariamos pamokos, įgytos kuriant scenarijų ir kaip scenarijus gali būti panaudotas komunikacijai pagerinti (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją