Teiginiai

Jonas Ohmanas iš patiklių aukotojų plauna pinigus.

Verdiktas

Melas. Faktas yra tas, kad iš aukotojų Ukrainai surinkti pinigai atitenka ne tik kariams, bet išleidžiami ir komandiruotėms, darbo užmokesčiui. Tačiau skaidriai deklaruojama, kaip išleidžiami paaukoti pinigai, todėl jie nėra išplaunami.

Melo detektoriaus komentaras

Organizacijos „Blue/Yellow“, kurios oficialius teisinis statusas yra viešoji įstaiga „Mėlyna ir geltona“ steigėjas J Ohmanas nėra nei teistas, nei kaltinamas pinigų plovimu.

Tačiau viešojoje erdvėje pasirodė teiginiai, kad jis plauna pinigus, kurie surenkami iš aukotojų kaip parama Ukrainai.

Prieštaringai vertinamoje laidoje „Karštas komentaras“, kuri transliuojama „Youtube“ kanale, neseniai pasirodė laida, o jos vedėja aiškino, kad organizacijos „Mėlyna ir Geltona“ nariai pernai rugpjūtį vieną naktį nakvojo Dniepropetrovsko viešbutyje „Khan Chinar“ ir už vieną nakties nakvynę trijuose kambariuose sumokėjo 5300 JAV dolerių.

Laidos vedėja pateikė ir sąskaitą, kurioje matyti šie skaičiai, tačiau trūksta įrodymų, ar ši sąskaita yra originali (čia nuo 55 min.), o prie jos prisegtame atsiskaitymo čekyje sunku ką nors įžiūrėti.

Klaidinanti žinutė

Įtarimų kelia tai, kad sąskaitos suma nurodyta JAV doleriais, nors visuose Ukrainos viešbučiuose, įskaitant ir šį, įprasta kainas nurodyti eurais (čia).

Pats viešbutis „„Khan Chinar“ skelbia, kad jame kambarių kainos svyruoja tarp 52 ir 70 eurų (čia).

Visus taškus ant „i“ sudėliojo vienas iš akcijos „Radarom“ organizatorių visuomenininkas Andrius Tapinas. Jis parašė įrašą „Facebook“, kuriame teigė, kad susisiekė su „Blue/Yellow“ komunikacijos vadovu Karoliu Žukausku, kuris labai nustebo ir atsiuntė tą pačią sąskaitą tik jau su aiškiai matomu čekiu – 5300 grivinų (čia).

Ši suma eurais yra apie 130 eurų, nes viena grivina šiuo metu yra lygi 0,0244 euro (čia).

Pinigų plovimas – tai procesas, kurio metu stengiamasi įteisinti nelegalius ir neteisėtus turimus pinigus, nuslepiant jų kilmę. Pinigų plovimas yra finansinis nusikaltimas. Paprastai, asmenys užsiimantys neteisėta veikla (narkotikų prekyba, kontrabanda, nelegalūs lošimai, prostitucija, stambūs politikų kyšiai ir kt.), uždirbtomis lėšomis negali pilnai disponuoti, nes stambūs pirkiniai gali būti pastebėti mokesčių inspekcijos. Kad neteisėtu būdu uždirbtas lėšas būtų galima laisvai naudoti, jas reikia legalizuoti. Taip ir atsirado pinigų plovimas (čia).

VšĮ „Mėlyna ir geltona“ kasmet deklaruoja savo pajamas ir išlaidas. Pavyzdžiui, nurodoma, kad pernai tiesiogiai Ukrainai suteikta parama siekia nei 27 mln. eurų ir tai yra 93,8 proc. visų surinktų pinigų. Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad komandiruotėms pernai buvo išleista 47 tūkst. eurų, o tai sudaro 0,16 proc. visos surinktos paramos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)