Teiginiai

Nyderlandai pradeda eutanazuoti neįgaliuosius, kad „išgelbėtų planetą“ (ČIA).

Verdiktas

Melas. Nyderlanduose eutanazija ir pagalbinė savižudybė (EAS) teisiškai įmanomos nuo 2001 m., jei tenkinami šeši įstatyme nustatyti tinkamos priežiūros kriterijai. Jei tuos kriterijus atitinka autizmą ar kitą psichiatrinį sutrikimą turintis žmogus, kuris paprašo būti eutanazuotas, jo prašymas įprastai yra patenkinamas.

Melo detektoriaus komentaras

Melą apie tai, kad olandų gydytojai pradėjo eutanazuoti žmones, sergančius autizmu ir „kita nedidele negalia“ prieš savo pacientų valią, siekdami „išgelbėti planetą“, paskleidė itin nepatikimu šaltiniu pripažintas portalas „The People's Voice“.

Šiame straipsnyje teigiama, kad Nyderlandų gydytojams buvo liepta pradėti eutanazuoti piliečius, turinčius autizmą ir kitokią nedidelę negalią, nebijant būti patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn, net jei pacientas nebereiškia noro mirti.

Tačiau jokiuose viešai prieinamuose įrašuose, dokumentuose nėra jokios informacijos, kad Nyderlanduose žmonės buvo eutanazuoti prieš jų valią, kad Vyriausybė „įsakė“ gydantiems gydytojams juos eutanazuoti. Taip pat jokia pripažinta tarptautinė žiniasklaida nepranešė, kad olandų gydytojai veikė prieš savo pacientų norus ar pažeidė galiojančias taisykles.

Nyderlandų vyriausybė aiškiai nurodo, kad mirties pagalbinės procedūros negali būti atliekamos, jei asmuo to nenori. Tokio noro nebuvimas eutanaziją Nyderlandų paverčia baudžiamuoju nusikaltimu, už kurį gresia ilgi metai kalėjimo.

2023 m. gegužės mėn. recenzuojamame „British Journal of Psychiatry“ (BJPsych) žurnale britų tyrėjai paskelbė naują tyrimą. Jie ištyrė 927 atvejus Nyderlanduose, kai žmonės prašė eutanazijos 2012–2021 m. Visi atvejai buvo gauti iš Nyderlandų vyriausybės eutanazijos atvejų duomenų bazės. Iš 927 eutanazuotų žmonių 39 buvo „autistai ir (arba) turintys intelekto negalia“, nustatyta tyrime. Šiek tiek mažiau nei pusė jų buvo jaunesni nei 50 metų.

Nors mokslininkai iškėlė svarbų klausimą, kaip pažvelgti į moralines ir psichines kančias pagal esamą eutanazijos teisinę sistemą, tyrimo imties dydis vis dar yra mažas, palyginti su beveik 60 tūkst. eutanazijos procedūromis, atliktomis per tą patį laikotarpį Nyderlanduose.

Pagrindinė tyrimo išvada buvo ta, kad kai kurie žmonės, prašantys eutanazijos, nurodo tik tokias kančias, kurias sukelia ne fizinis skausmas, o tai esą ir kelia diskusijų.

Tačiau tyrime tikrai nenurodoma, kad Nyderlanduose gydytojams yra nurodyti atlikti eutanaziją autizmu ar kitą psichikos negalią sergantiems pacientams.

„Nė viena eutanazija nebuvo atlikta be pacientų sutikimo arba planetos labui. Gydytojams nėra įsakyta atlikti eutanaziją“, – JAV TODAY elektroniniame laiške sakė daktarė Irene Tuffrey-Wijne, intelekto negalios ir paliatyvios priežiūros profesorė iš Kingstono universiteto Londone, kuri yra viena iš tyrimo autorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją