Teiginiai

Chloro dioksido tirpalas (CDS) yra svarbi priemonė kovojant su naująja (koronaviruso – RED.) pandemija ir COVID-19 vakcinų padaryta žala. <...> CDS padeda gydyti ir kitus negalavimus, pavyzdžiui, diabetą, hipertenziją ir vadinamąjį „ilgąjį COVID“ (ČIA).

Verdiktas

Melas. Chloro dioksido tirpalo poveikis gydant COVID-19 ar kitas ligas neįrodytas jokiais moksliniais tyrimais. Daugybė oficialių organizacijų, kurios rūpinasi visuomenės sveikata, jau ne kartą įspėjo, kad chloro dioksido tirpalo vartojimas sukelia apsinuodijimą ir net mirtį.

Melo detektoriaus komentaras

Žinią apie neva gydomąjį chloro dioksido tirpalo poveikį platinantys portalai cituoja chloro dioksido tirpalo (CDS) ekspertę įvardijamą Marien Barrientos. Tačiau nepavyko rasti jokios informacijos apie jos medicininį išsilavinimą, nurodoma, kad ji priklauso vienai organizacijai, kuri vienija gydytojus, propaguojančius chloro dioksido tirpalo naudojimą.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) dar 2020 metais įspėjo vartotojus nepirkti ir negerti chloro dioksido produktų, parduodamų internetu kaip gydymo priemonių, nes „FDA nežino jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių jų saugumą ar veiksmingumą, ir jie kelia didelį pavojų pacientų sveikatai“.

Nors CDS propaguotojai pabrėžia vos ne stebuklingą jo poveikį, FDA nurodė, kad „nebuvo įrodyta, kad chloro dioksido produktai yra saugūs ir veiksmingi bet kokiam naudojimui, įskaitant COVID-19, tačiau šie produktai ir toliau parduodami kaip autizmo, vėžio, ŽIV/AIDS, hepatito ir gripo gydymo priemonė“.

Apie pavojų vartoti CDS įspėjo ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), ir visos Amerikos sveikatos organizacija (PAHO), ir Ispanijos vaistų agentūra.

Beje, apie pavojų vartoti chloro dioksido tirpalą kai kurios organizacijos įspėjo dar 2010 metais.

FDA nurodė, kad gavo pranešimų apie žmones, kurie patyrė rimtų nepageidaujamų reiškinių išgėrę chloro dioksido produktų, įskaitant: kvėpavimo nepakankamumą, širdies elektrinio aktyvumo pokyčius, gyvybei pavojingą žemą kraujospūdį, ūminį kepenų nepakankamumą, sunkų vėmimą ir viduriavimą.

Chloro dioksidas yra cheminis junginys, dažniausiai naudojamas kaip baliklis ir dezinfekavimo priemonė pramoniniuose procesuose ir vandens valymo valymui. Parduodamas produktas, kurio sudėtyje yra chloro dioksido arba natrio chlorito, skirtas su sveikata susijusiems klausimams, anglų kalba reklamuojamas kaip chloro dioksido tirpalas arba stebuklingas mineralinis tirpalas, o ispaniškai jis žinomas kaip „Dióxido de cloro“.

Chloro dioksido tirpalas buvo komercializuotas ir naudojamas įvairiose Europos ir Amerikos šalyse dar prieš COVID-19 pandemiją. Šie produktai reklamuojami kaip maisto papildai, siekiant apeiti griežtus patvirtinimo procesus, kurių reikalaujama pagal įstatymus vaistams ar sveikatos gydymui . Per visą pandemiją chloro dioksido paklausa visame pasaulyje grėsmingai išaugo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją