Teiginiai

Billas Clintonas ir popiežius Pranciškus ragina skubiai mažinti gyventojų skaičių, kad būtų išgelbėta planeta (ČIA)

Verdiktas

Melas. Nors B. Clintonas ir popiežius Pranciškus kalbėjosi apie klimato kaitą šių metų rugsėjį per „Clinton Global Initiative 2023“ susitikimą, tačiau nė žodžiu neužsiminė apie gyventojų skaičiaus mažinimą. Tai įrodo pokalbio stenogramos.

Melo detektoriaus komentaras

Melagingas teiginys, kad B. Clintonas ir popiežius Pranciškus ragino skubiai mažinti gyventojų skaičių, kad būtų išgelbėta planeta, pirmiausia pasirodė 2023 m. rugsėjo 24 d. portale „The People's Voice“ publikuotame straipsnyje.

Žiniasklaidos patikimumo vertintojai šiam portalui yra suteikė mažo patikimumo vertinimą, nes jame reguliariai skelbiama dezinformacija.

Popiežius Pranciškus vaizo ryšiu kalbėjo per B. Clintonas inicijuotą „Clinton Global Initiative 2023“ susitikimą. Jame ir popiežius, ir B. Clintonas akcentavo, jog svarbu valdyti klimato kaitą, tačiau nė vienas jų nekalbėjo apie tai, kad reikia skubiai mažinti gyventojų skaičių. „Dėl klimato kaitos imkimės veiksmų, kol dar ne vėlu“, – savo pranešime paragino popiežius Pranciškus.

Jo ir B. Clintono pokalbis yra išsaugotas oficialiose renginio stenogramose, kurias skelbia ir Vatikanas.

Vaizdo įrašas, kuriame pateikiamas B. Clintono pokalbis su popiežiumi Pranciškumi, skelbiamas ir C-SPAN svetainėje, ir jame taip pat matyti, kad nei B. Clintonas, nei popiežius Pranciškus neužsiminė apie depopuliaciją ar ką nors, kas turėtų bent kokių užuominų apie būtinybę mažinti gyventojų skaičių.

Apie šį renginį rašė ir nepriklausoma užsienio žiniasklaida, kurioje taip pat akcentuojama, kad popiežius Pranciškus ir B. Clintonas kalbėjosi apie būtinybę spręsti klimato kaitos problemą, tačiau nė viename straipsnyje nėra teiginių, kad jie būtų kalbėję apie gyventojų skaičiaus mažinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją