Teiginiai

JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo komanda nepateikė notaro patvirtintų priesaikų raštu, todėl jų sprendimai laikomi negaliojančiais.

Verdiktas

Melas. Tiek dabartinis JAV vadovas, tiek visi jo komandos nariai yra prisaikdinti taip, kaip tai numato JAV įstatymai ir jų priesaikos galioja.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai dalinasi informaciją, esą JAV vadovas ir jo komanda neturi galiojančios priesaikos, nes ši nėra pasirašyta notaro, todėl visi dabartinės prezidento administracijos priimti sprendimai laikomi negaliojančiais.

Pateikta informacija nesutampa su tuo, kas sakoma JAV konstitucijoje.

Iš tiesų, tiek J. Bidenas, tiek visa ko komanda yra davę priesaiką, kurioje prisiekė laikytis konstitucijos. Šis faktas užfiksuotas vaizdo įrašuose.

JAV prezidento J. Bideno priesaiką galima pamatyti čia.

Viceprezidentė Kamala Harris prisiekė 2021 m. sausio 20 d., o jos priesaiką galima pamatyti čia.

Iždo sekretorės Janet Yellen priesaikos vaizdo įrašą galima rasti čia, energetikos sekretorės Jennifer Granholm – čia, sveikatos ir socialinių paslaugų sekretoriaus Xavier Becerra – čia, transporto sekretoriaus Pete'o Buttigiego – čia, valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno – čia, krašto apsaugos departamento sekretoriaus Alejandro Mayorkas – čia, švietimo sekretoriaus Dr. Miguel A. Cardona – čia, darbo sekretoriaus Marty Walsho – čia, vidaus reikalų sekretorės Deb Haaland – čia, prekybos sekretorės Gina M. Raimondo – čia, žemės ūkio sekretoriaus Tomo Vilsacko – čia.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas lll buvo prisaikdintas Pentagone 2021 m. sausio 22 d. (čia), o iškilmingą priesaiką davė 2021 m. sausio 25 d. Baltuosiuose rūmuose (čia).

Julie Su buvo paskirta Darbo departamento sekretore, bet dar nepatvirtinta (čia). Kol ji bus patvirtinta, ji laikinai eina sekretorės pareigas (čia).

Klaidinanti žinutė

Tai, kaip turi būti prisaikdinamas valstybės tarnautojas, numato federalinio įstatymo 5 JAV kodekso 3331 skirsnis. Visi išvardyti pareigūnai davė tokią oficialią priesaiką (čia). Teiginiai, esą pareigūnai privalo pasirašyti notaro patvirtintą priesaiką, grindžiami 5 JAV kodekso 3332 skirsniu, kuriame nurodoma, kad per 30 dienų nuo tarnautojo paskyrimo įsigaliojimo dienos reikia pasirašyti vadinamą afidavitą – dokumentą, kuriame nurodoma, kad „nei jis, nei kas nors, veikiantis jo vardu, nedavė, neperdavė, nežadėjo ar nesumokėjo jokio atlygio už paskyrimą arba tikėdamasis ar tikėdamasis gauti pagalbą užtikrinant paskyrimą“ (čia).

Čia svarbu tai, kaip pats straipsnis yra išdėstytas, o jame sakoma, kad dokumentas pasirašomas „nuo paskyrimo įsigaliojimo dienos“, taigi, paskyrimas ir priesaika jau laikomi galiojančiais net ir nepasirašius afidavito, o jo nepasirašymas paskyrimo neanuliuoja.

Faktų tikrintojams „USA Today“ ir „FactCheck.org“ teisininkai pakomentavo šį atvejį patvirtindami, kad pagal galiojančius įstatymus valstybės tarnautojui privaloma prisiekti oficialiai ir iškilmingai taip, kaip numatyta 5 JAV kodekso 3331 skirsnyje, o raštu pateiktas afidavitas, nors paprastai pasirašomas, paprastai nugula į asmeninę tarnautojo bylą, tačiau net ir jo nepasirašius tarnautojo paskyrimas nėra anuliuojamas (čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)