Teiginiai

Dėl paslaptingų priežasčių skirtinguose pasaulio miestuose buvo pastatytos vienodos arkos su lygiai taip pat sunaikintu viršutiniu centriniu elementu (ČIA) .

Verdiktas

Melas. Koliaže nėra įamžintos skirtingos arkos, tai – vienas ir tas pats statinys. Be to, fakto, kad viršutinė arkos dalis yra sunaikinta, nelydi jokia paslaptis ar sąmokslas. Nuotraukose matoma Palmyros mieste Sirijoje stovėjusios dekoratyvinės romėniškos arkos replika. Daugiau nei prieš 2000 m. sukurtas istorinis paminklas 2015 m. buvo sunaikintas ISIS grupuotės. Norėdami išsaugoti arkos prisiminimą archeologai 3D spausdintuvu atspausdino beveik identišką sunaikintai arkai jos kopiją, kuri vėliau buvo eksponuojama skirtinguose miestuose.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pasidalinta paslaptinga istorija apie neva skirtinguose tarpusavyje nesusijusiuose miestuose dėl neaiškių priežasčių statomas lygiai tokias pačias arkas su išgriautu centriniu viršutiniu elementu. Taip esą daroma siekiant kažkokių paslaptingų kėslų bei norint nuslėpti nuo žmonių tiesą.

Šis koliažas internete platinamas jau ne vienus metus, tačiau vis pasidalinamas iš naujo jis ir toliau domina socialinių tinklų vartotojus. Koliažo apatiniame kampe matyti angliškas žodis „cenzūruota“.

Klaidinančios žinutės

Koliažo kūrėjai siekė sukurti istoriją apie pasaulinį sąmokslą, o patalpintas pasakojimas atitinka visus pagrindinius sąmokslo teorijos bruožus. Vis dėlto, arkos atsiradimo skirtinguose miestuose istorija yra žymiai paprastesnė.

Koliaže pavaizduoti menininko sukurti Palmyros triumfo arkos – archeologinio objekto, kurį 2015 m. sunaikino ISIS teroristinė grupuotė – prototipai. Dėl šios priežasties visose koliažo nuotraukose vaizduojama arka turi lygiai tuos pačius netobulumus, kaip ir Sirijoje, Palmyros mieste, stovėjęs realus statinys.

Romėnų dekoratyvinė triumfo arka, stovėjusi Palmyros mieste, buvo pastatyta maždaug 193 – 211 m. pr. Kr. valdant imperatoriui Septimijui Severui. Deja, tačiau išlikusią iki mūsų amžiaus arką 2015 m. sunaikino Palmyros miestą užėmusi ISIS grupuotė. Spalio 4 d. paskelbta, kad arka buvo susprogdinta, panaudojus dinamitą, tačiau to paties mėnesio 8 d. išleistame vaizdo įraše dar buvo matyti pusė išlikusios arkos. Vis dėlto, 2016 m. kovą, kai Palmyros miestą atkovojo Sirijos kariai, iš arkos jau beveik nieko nebuvo likę.

2016 m. Didžiosios Britanijos archeologai, pasitelkę 3D spausdinimo technologiją, sugebėjo sukurti beveik identišką Palmyros triumfo arkos repliką iš egiptietiško marmuro. Pirmiausia arka eksponuota Londone, tačiau vėliau ji buvo gabenama ir į kitus miestus, kad ja galėtų pasigrožėti kitų šalių gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją