Teiginiai

Rusijos mokslininkai nustatė, kad klimato kaitą sukelia tirpstantis amžinasis įšalas, o ne žmogaus veikla.

Verdiktas

Melas. Klimato kaitą sukelia žmogaus veikla.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įrašė teigiama, kad 2023 m. gruodį Rusijos mokslininkai nustatė, kad padidėjo metano kiekis, o to priežastis – „amžinojo įšalo tirpimas Arkties jūrų šelfe“. Teigiama, kad metanas kur kas aktyvesnis nei anglies dioksidas, todėl klimato kaitai svarbesnis nei kitų dujų emisijos, kurios susidaro dėl žmogaus veiklos. Taip pat, kad neva „Vakarų“ mokslininkai irgi pradeda sutikti, kad vieno antropogeninio veiksnio visiems klimato pokyčiams paaiškinti neužtenka, o net jei iš sustabdytume visas anglies dvideginio emisijas – atšilimas vis vien tęsis, o tai neva įrodo, kad emisijų stabdyti net nereikia.

Svarbu pradėti nuo to, kad, nors vaizdo siužete išsakoma daug teiginių, kurie pateikiami kaip faktai, objektyviais moksliniais duomenimis nesidalijama – nepridedami tyrimai, kuriais įrodoma, kad klimato kaita tikrai nėra antropogeninė. O minimi Rusijos mokslininkai taip pat savo darbų nėra išpublikavę recenzuotuose akademiniuose žurnaluose. O objektyvūs duomenys padeda atskirti faktus nuo nuomonės ar melo (čia). Todėl jie, ypač kalbant mokslinėmis temomis, itin svarbūs. Kadangi šiame vaizdo įraše tokių nepateikta nei vienas, išsakomas mintis reikėtų vertinti itin kritiškai.

Klaidinanti žinutė

Dabartinė klimato kaita vyksta, nes Žemės atmosferoje susikaupė per daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Todėl Saulės šiluma, patekusi į planetą, negali ištrūkti į kosmosą. Vis daugiau jos sulaikoma atmosferoje, todėl Žemės klimatas nuolat ir greitėjančiai šyla (čia).

Šiltnamio efektą sukeliančių dujos, be kitų, yra ir vaizdo siužete minimas etanas bei anglies dvideginis. Tiesa, kad dėl savo struktūros, metanas sulaiko kur kas daugiau šilumos. Daugiausiai metano išskiria energetikos pramonė (dujų, anglies ir naftos), žemės ūkis. Žinoma, kad beveik visos metano emisijos yra antropogeninės, todėl jų mažinimas įtraukiamas į tarptautinius valstybių susitarimus. Pavyzdžiui, Paryžiaus susitarime dėl klimato kaitos numatyta metano emisijų kiekį sumažinti 45 proc. iki 2030 m. (čia ir čia).

Tačiau anglies dvideginio emisijų mažinimas taip pat svarbus. Nors ir ne tokios stiprios, kaip metano, milžiniški anglies dioksido emisijų smarkiai prisideda prie klimato kaitos. Daugiausiai jo išskiriama, deginant anglį, dujas ar naftą (čia).

Iš visų emisijų, anglies dvideginis sudaro 75 proc., o metanas – 16 proc. (čia).

Tiesa, kadangi Žemė jau taip įkaitusi, net jei dabar sustabdytume visas emisijas, prireiktų tūkstančių metų, kol temperatūros pasiektų priešindustrinį lygį. O emisijų nemažinsime, šis laikotarpis tik ilgės (čia).

Ši klimato kaita yra antropogeninė (sukelta žmogaus veiklos), tačiau vaizdo siužete bandomas sudaryti įspūdis, kad neva mokslininkai teigia, kad tai daro vienas antropogeninis veiksnys. Tačiau tai – melas, nes antropogeninės klimato kaitos veiksnių yra daug – iškastinio kuro deginimas, žemės ūkis, energetika, aerozolių naudojimas, miškų kirtimai, bioįvairovės naikinimas ir kt. (čia).

Tirpstant amžinojo įšalo ledui, išskiriamas ir metanas, ir anglies dvideginis. Jau žinoma, kad amžinasis įšalas tirpsta visame pasaulyje dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos. Tačiau yra ir povandeninio įšalo – Arkties vandenyne. Jis čia susiformavo prieš maždaug 11 tūkst. metų (čia). Mokslininkai bando išsiaiškinti, kokie jo kiekiai yra Žemėje, kokiu greičiu jie tirpsta ir kiek emisijų tų procesų metu išsiskiria (čia). Šie klausimai – dar neatsakyti, todėl melaginga teigti, kad yra priešingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją