Teiginiai

Populiariausias pasaulio žmogus V. Putinas. Ir niekas negali to paneigti.

Verdiktas

Melas. Nė viename populiariausių ar įtakingiausių pasaulio žmonių reitinge, kurie sudaromi įvairiose šalyse ir remiantis įvairiais kriterijais, V. Putinas šiais metais neužėmė pirmos vietos.

Melo detektoriaus komentaras

Prorusiška veikėja E. Švenčionienė (čia) savo žinutę, jog V. Putinas neabejotinai yra populiariausias žmogus pasaulyje paskelbė socialiniame tinkle gruodžio 9 dieną. Ji taip pat aiškino, kad „Jungtinių Valstijų medijose svarstoma galimybė paskelbti jį metų žmogumi“.
Klaidinanti žinutė

Tačiau tiesa ta, kad V. Putinas buvo tarp devynių kandidatų, kurių vardai buvo atskleisti kaip pretendentų į TIME 2023 metų žmogaus titulą. Sykiu su V. Putinu tarp finalininku buvo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas bei karalius Karolis III (čia).

Tačiau gruodžio 6 dieną paskelbta, jog TIME 2023 metų žmogumi tapo 2023 metų Grammy apdovanojimus laimėjusi atlikėja Taylor Swift (čia).

The Time“ sykiu paskelbė 100 populiariausių pasaulio žmonių, kurie pagal savo veiklos sritis buvo suskirstyti į kelias kategorijas. Nė vienoje jų nėra V. Putino pavardės, o lyderių kategorijoje atsidūrė Olena Zelenska, Joe Bidenas, Olafas Scholzas (čia).

Leidinys „The Mirror Review“ paskelbė 2023-2024 metų 25 galingiausių pasaulyje žmonių sąrašą. Jame pirmąją vietą užima Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, antroji vieta atiteko Vladimirui Putinui, trečioji - Donaldui Trumpui.

Šiuo sąrašo sudarytojai pabrėžė, kad Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas į trejetuką pateko dėl savo prezidentavimo, nes nepaisant kai kurių prieštaringų sprendimų, priimtų jų kadencijų metu, dėl to jie yra „galingi“ (čia).

Skelbiamas ir dar vienas populiarių žmonių - 10 garsiausių pasaulio asmenybių sąrašas, kuris sudaromas pagal tai, kiek sekėjų žinomas žmogus turi. Šiame sąraše pirmąją vietą užėmė Elonas Muskas, antrąją – Jeffas Bezosas, trečiąją - Dwayne Johnsonas, ketvirtają – Joe Bidenas, penktąją - Billas Gatesas. V. Putino pavardės šiame sąraše nėra (čia).

JAV konsultacinės įmonėe „Morning Consult“ reguliariai atlieka apklausas, kurių tikslas – išsiaiškinti, kurie pasaulio politikai yra populiariausi. Paskutinės apklausos duomenimis, Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi buvo pripažintas populiariausiu lyderiu pasaulyje, kurio pritarimo reitingas yra 78 procentai.

Tokiu reitingu N. Modi lenkia kitų šalių lyderius, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną, Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną ir JK ministrą pirmininką Rishi Sunaką (čia).

Populiariausią žmogų JAV siekia nustatyti ir tyrimų kompanija „Gallup“. Naujausia jos apklausa rodo, JAV gali tekti pažvelgti už savo sienų, kad surastų viešus asmenis, dėl kurių dauguma amerikiečių jaučiasi gerai ir dėl kurių respublikonai bei demokratai galėtų susitarti.

Jungtinės Karalystės princas Williamas pasirodo kaip stipriausias kandidatas atlikti šį JAV vienijantį vaidmenį. 59 proc. amerikiečių jį vertina palankiai ir tai yra aukščiausias įvertinimas iš 15 įvertintų žinomų veikėjų. Antroje vietoje – Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurį palankiai vertina 57 proc. amerikiečių. (čia).

Tuo metu mažiausiai populiarus asmuo yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį tik į proc, amerikiečių vertina palankiai, o 90 proc. – nepalankiai. Jo palankumas sumažėjo nuo 13 proc. 2017 m. ir 2018 m. ir yra mažiausias jam pagal „Gallup“ tendenciją, kuri datuojama 2002 m. (čia).

Paprastai tariant, V. Putino tikrai negalima vadinti populiariausiu pasaulio žmogumi, nes tokio titulo jis neturi nei oficialiai, nei neoficialiai.

V. Putino šlovės valanda buvo 2013–2016 m., kai žurnalas „Forbes“ jį keturis kartus išrinko įtakingiausiu pasaulio žmogumi (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją