Teiginiai

Johno Kerry duktė įsakė vyriausybėms iki 2030 m. masiškai eutanazuoti milijardus žmonių (čia).

Verdiktas

Melas. Nė viena savo pasisakyme Vanessa Kerry net neužsiminė apie žmonių skaičiaus mažinimą. Priešingai – ji ragina stiprinti sveikatos priežiūrą, kad kuo daugiau žmonių būtų galima išgelbėti nuo klimato kaitos sukeliamų padarinių.

Melo detektoriaus komentaras

Dezinformaciją skleidžiančiuose portaluose pasirodė suklastota V. Kerry nuotrauka, o greta jos įrašas tariamai iš jos paskyros socialiniame tinkle „X“, kuriame ji teigė neva teigė, kad „Mums reikia keliais milijardais mažiau sielų šioje planetoje“. Tačiau tokio įrašo V. Kerry paskyroje minėtame socialiniame tinkle nėra.

Dezinformacijos skleidėjai teigė, kad V. Kerry kalbėjo Pasaulio ekonomikos forumo diskusijų grupėje, o joje esą buvo aptariami elito planai išplauti visuomenei smegenis, kad ji susitaikytų su savo likimu ir taip išgelbėtų planetą nuo vadinamojo „visuotinio virimo“.

V. Kerry su kitais ekspertais išties dalyvavo Pasaulio ekonomikos forumo tvaraus vystymosi poveikio susitikimuose 2023 m. Niujorke sesijoje „ Klimato ir sveikatos sąsajos tyrinėjimas“. Tačiau šiame susitikime nei ji, nei kiti ekspertai nė žodžiu neužsiminė, kad reikia mažinti gyventojų skaičių (čia).

V. Kerry, kuri yra „Seed Global Health“ įkūrėja ir vykdomoji direktorė, taip pat Pasaulio sveikatos organizacijos specialioji pasiuntinė klimato kaitos ir sveikatos klausimais, pabrėžė neigiamą ryšį tarp blogos klimato ir žmonių sveikatos. Priešingai – ji pasisako už tai, kad reikia stiprinti sveikatos priežiūros sistemą, kad būtų galima kuo daugiau žmonių apsaugoti nuo klimato kaitos sukeliamų padarinių.

„Mes visi mirštame nuo klimato krizės. Jei pažvelgsite vien į šią vasarą, ji buvo apokaliptinė įvykių, kuriuos matėme, atžvilgiu ir mus žudo. Tai nenužudys mūsų ateities kartų, šiandien tai mus žudo“, – viešai yra teigusi V. Kerry (čia).

Nepaisant niūrių perspektyvų, V. Kerry tvirtino, kad yra kelias į priekį. Klimato ir sveikatos sąsajų finansavimo didinimas, švelninimo paspartinimas ir sunkios diskusijos apie perėjimą nuo iškastinio kuro labai padės rasti sprendimą, o organizacijos ir vyriausybės, turinčios galią vadovauti darbotvarkėms, turi perimti vadžias.

Anot jo, jau dabar viena iš keturių mirčių pasaulyje įvyksta dėl aplinkos priežasčių, kurių galima išvengti. Tikimasi, kad klimato kaita kasmet prisidės prie papildomų 250 000 mirčių ir sunaikins milijardus dolerių turto. „Atsižvelgiant į tai, naujienos apie pirmą kartą COP28 rengiamą dieną, skirtą klimato kaitos ir sveikatos ryšiui, yra sveikintinos, tačiau tik tuo atveju, jei kartu tai yra įsipareigojimas nutraukti tikslingų ir prastų pasirinkimų modelį“, – teigė V. Kerry (čia).

Anot jos, skaudi tiesa ta, kad sprendimo investuoti į sveikatą ir gerovę per klimato kaitą negalima atidėti. Simboliniai gestai ir tylūs atsakymai į grėsmę, kurią klimato kaita kelia žmonių sveikatai, nenuves toli arba nepasieksime pakankamai greitai. Sveikata turėtų būti įtraukta į diskusijas, o lyderiai – nuo vietos bendruomenių iki G7 – turėtų už tai ginti (čia).

Beje, beveik tuo pat metu, kai socialiniuose tinkluose plito melagingi įrašai, kad V. Kerry nurodė vyriausybėms mažinti gyventojų skaičių, tuo pačiu melagingai buvo apkaltintas ir jos tėvas (čia).

Socialiniuose tinkluose pasirodė įrašai, kad J. Kerry sakė jog „mes turime paaukoti milijardus žmonių, kad išgelbėtume planetą Žemę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją