Teiginiai

Princesės Kate Middleton prisipažinimas sergant vėžiu yra dirbtinio intelekto sukurta giluminė klastotė (angl. deepfake).

Verdiktas

Melas. Ekspertų vertinimu, princesės Kate Middleton vaizdo įrašas yra profesionaliai nufilmuota produkcija, kuri, siekiant išgauti nepriekaištingą vaizdo ir garso kokybę, buvo retušuota, tačiau tai nėra dirbtinio intelekto kūrinys ar giluminė klastotė. Vaizdo įrašą nufilmavusi „BBC“ iš karto po to, kai internete ėmė plisti gandai, prisiėmė reportažo autorystę ir palinkėjo princesei greičiau pasveikti.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 22 d. „BBC“ paskelbė Velso princesės K. Middleton vaizdo įrašą, kuriame ji praneša sužinojusi, kad serga vėžiu. 42 metų moteris pasakojo, kad sausio mėnesį planuota pilvo operacija buvo sėkminga ir iš pradžių manyta, kad jos būklė nėra vėžinė, tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo vėžio diagnozė. Gydytojai karališkosios šeimos narei patarė atlikti profilaktinę chemoterapiją ir šiuo metu princesė yra ankstyvoje gydymo stadijoje (čia).

Vaizdo įraše K. Middleton pasakoja apie iššūkius, su kuriais teko susidurti po sunkios operacijos ir sužinojus šokiruojančią diagnozę bei pastangas nuraminti vaikus: „Kaip jiems sakiau, esu sveika ir kasdien stiprėju, sutelkdama dėmesį į dalykus, kurie padės man pasveikti: į mano protą, kūną ir dvasią“.

Taip pat princesė paprašė visuomenės supratimo, kad šiuo sudėtingu metu šeimai būtinas privatumas, erdvė ir laikas. „Mano darbas visada teikė man didelį džiaugsmą ir aš laukiu, kada galėsiu grįžti, bet dabar turiu susitelkti į visišką pasveikimą“, – sakė moteris.

Vis dėlto, K. Middleton privatumo prašymą išgirdo ne visi. Netrukus po to, kai buvo ištransliuotas kreipimasis, socialiniuose tinkluose imti skleisti versijas, esą vaizdo įrašą akivaizdžiai sukūrė dirbtinis intelektas. Tai, esą, rodo nenatūralios princesės veido išraiškos, besikeičiantis fonas, drabužiai, kuriais neva ji jau vilkėjo prieš kelis metus, keistai jaunatviška išvaizda ir neįprastas balsas.

Melagingos žinutės

Kai kuriose socialinėse paskyrose žinutės, kodėl tai negali būti tikras vaizdo įrašas, pradėjo piltis viena po kitos. Lietuviškoje „Facebook“ paskyroje vienas iš tokių įrašų buvo peržiūrėtas 1,3 tūkst. kartų.

Visas abejones netrukus išsklaidė „BBC“, su žiniasklaida pasidalinę pranešimu, kuriame patvirtinama, kad tai jie nufilmavo princesės kreipimąsi. „BBC studija šią savaitę Vindzore nufilmavo Velso princesės žinią. Norėtume palinkėti Jos Karališkajai Didenybei greitai pasveikti“, – rašoma pranešime, kurio ištraukas išplatino daugelis viso pasaulio profesionalių žiniasklaidos priemonių (čia).

Faktų tikrintojai „Logically Facts“ taip pat kreipėsi profesionalų pagalbos, siekdami įsitikinti, kad vaizdo įrašas – tikrai unikalus, o ne giluminė klastotė (angl. deepfake), kaip pulta tvirtinti socialiniuose tinkluose (čia).

Vaizdo įrašą išanalizavo giluminių klastočių aptikimo paslauga „Itisaar“ ir nerado jokių skaitmeninės manipuliacijos požymių. „Tai – profesionaliai sukurtas vaizdo įrašas ir po apdorojimo buvo atliktas jo retušavimas (tiek garso, tiek kadrų). Išanalizavę originalų vaizdo įrašą nustatėme, kad jį galima priskirti „tikrų įrašų“ klasifikacijai, mes neradome jokių giluminės klastotės užuominų“, – komentavo vienas iš „Itisaar“ įrankio sumanytojų Indijos technologijų instituto profesorius Mayankas Vatsa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją