Teiginiai

Prieš 15 metų konservatorių ir liberalų chunta prie Seimo sušaudė taikią protesto demonstraciją.

Verdiktas

Melas. 2009 metų sausio 16 dieną prie Seimo surengta taiki protesto demonstracija virto grėsmingomis riaušėmis, kurioms buvo gerai pasiruošta. Tačiau minia tikrai nebuvo sušaudyta ar apšaudyta, o tik malšinama ašarinėmis dujomis.

Melo detektoriaus komentaras

Po 2008 metų Seimo rinkimų rudenį naują valdančiąją koaliciją suformavo ir daugumą Seime sudarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (45 Seimo nariai), Tautos prisikėlimo partijos (18), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (11) ir Liberalų ir centro sąjungos (9) frakcijos. Į pirmąjį posėdį naujasis Seimas susirinko 2008 m. lapkričio 17 d. Seimo pirmininku išrinktas Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas. 2008 metų gruodžio 9 dieną prisiekė ir nauja Vyriausybė, kuriai vadovauti pradėjo Andrius Kubilius (čia).

2008 metų antroje pusėje Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, prasidėjo ekonominė krizė, todėl Seimui ir Vyriausybei teko priimti daug nepopuliarių sprendimų. Daugiausia trūkumų įžvelgiama dėl mokesčių reformos, kai buvo padidinti pridėtinės vertės, pelno mokesčiai, akcizas degalams, cigaretėms, alkoholiui, tačiau sumažintas gyventojų pajamų mokestis, panaikinta dauguma PVM lengvatų. Tąkart per „naktinę mokesčių reformą“ buvo priimta maždaug 60 įstatymų pataisų (čia) .

Prieš visus nepopuliarius, žmonių gyvenimą apsunkinančius sprendimus 2009 metų sausio 16 dieną Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija organizavo protestą. Prie Seimo rūmų susirinko keli šimtai žmonių, sukviestų į protesto mitingą. Daugumą protestuotojų sudarė vyresnio amžiaus žmonės ir profsąjungų atstovai. Prasidėjo protesto kalbos prieš mokesčių reformą, Ignalinos AE uždarymą, nedarbą (čia).

Iš pradžių taiki akcija, kuria siekta stabdyti kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, apie 100 jaunuolių pastangomis peraugo į neramumus. Pareigūnų teigimu, riaušės buvo organizuotos. Pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, geležiniai strypai bei Molotovo kokteiliai. Seimo langus daužė ir į policininkus akmenis mėtė jaunuoliai, nemažai jų buvo neblaivūs.

Klaidinanti žinutė

Policijos pareigūnai neigė naudoję gumines ar kitokias kulkas – riaušininkams išvaikyti buvo naudojamos tik ašarinės dujos ir specialiosios priemonės. Tačiau vėliau paaiškėjo, jog Viešojo saugumo pajėgos prieš riaušininkus naudojo ir gumines kulkas.

Policijos departamento duomenimis, per riaušes už viešosios tvarkos pažeidimus į policijos komisariatus buvo pristatytas 151 asmuo, nustatyta, kad 54 iš jų buvo neblaivūs. Administracinių teisės pažeidimų protokolai už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasipriešinimą policijos pareigūnams buvo surašyti 119 žmonių. Dar 32 asmenys uždaryti į areštines, dėl jų kardomųjų priemonių skyrimo buvo kreipiamasi į teismą.

Į gydymo įstaigas kreipėsi 34 asmenys pareikšdami, kad buvo sužaloti prie Seimo rūmų. 30 iš jų po apžiūros išleisti gydytis ambulatoriškai, 4 buvo ligoninėse. Per neramumus buvo sužaloti ir keturi viešąją tvarką užtikrinę pareigūnai (čia).

Valstybės saugumo departamento (VSD) tuomečio vadovo Povilo Malakausko teigimu, tarnybos yra nustačiusios galimų provokacijos požymių, o tai rodo, kad riaušės buvo išprovokuotos. „Visuomet dar prieš tokius įvykius įvertiname ir galimų provokacijų prielaidas. Įvykiai ir pradinė informacija rodo, kad taip ir atsitiko – provokacijos yra, ar jos apgalvotos ir suplanuotos iš anksto, ar rengtos spontaniškai, čia jau kitas klausimas. Kol kas sunku pasakyti“, - sakė P. Malakauskas.

Kai buvo baigtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo, kaltinimai buvo pareikšti 29 asmenims – jie kaltinami tarpusavyje susitarę 2009 metų sausio 16-ąją prie Seimo priešintis pareigūnams ir pažeisti viešąją tvarką. Daugelio kaltinamųjų biografijose yra ir labai tamsių dėmių (čia).

Kone visi kaltinamieji pirmos instancijos teisme išgirdo apkaltinamuosius nuosprendžius (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)