Teiginiai

#izraelis nužudė virš 700 tikrų vaikų, keršydamas už 40 fake nužudytų vaikų.

Verdiktas

Melas. „Hamas“ per savo spalio 7-osios išpuolį Izraelyje tikrai žudė vaikus, o 40 nužudytų jų rasta vienoje gyvenvietėje, į kurią buvo įleisti ir tarptautiniai žurnalistai.

Melo detektoriaus komentaras

Šią klaidinančią žinutę socialiniame tinkle „Facebook“ spalio 16 dieną paskelbė portalo palestina.lt bendraįkūrėjas ir atstovas spaudai Andrius Mažeika.

Spalio 7 dieną teroristine pripažinta grupuotė „Hamas“, kuri valdo Gazos Ruožą, o jame gyvena palestiniečiai, įsiveržė į Izraelį ir, šios dienos skaičiavimais, žiauriai nužudė apie 1400 žmonių. Izraelis po šio išpuolio „Hamas“ grupuotei paskelbė karą, pareiškė, kad jai atkeršys už kiekvieną nužudytą žmogų, kad sunaikins visus teroristus. Nuo tada Izraelis kasdien bombarduoja Gazos ruožą, o per oro antskrydžius jau žuvo daugiau nei 6500 žmonių, kurių didelė dalis – vaikai.

40 nužudytų vaikų rado vienoje gyvenvietėje

Žinia apie vienoje gyvenvietėje Izraelyje nužudytus 40 vaikų pasklido po to, kai spalio 10-ąją Izraelio kariuomenė žurnalistus įleido ten, kur „Hamas“ kruvinų skerdynių mastas atima žadą. Dėl raketų antskrydžių ir užsilikusių teroristų tik po kelių dienų nuo kraupaus išpuolio pavyko įžengti į Kfar Aza gyvenvietę, o jame buvo atrastos masiškai išžudytos šeimos (čia).

Izraelio naujienų kanalo „i24 News“ reporterė, kuri taip pat lankėsi nusiaubtame kibuce, Nicole Zedeck savo „X“ paskyroje paskelbė, kad Izraelio kariai pasakė, kad per išpuolį žuvo kūdikiai. „Kareiviai man pasakė, kad žuvo 40 kūdikių/vaikų. Tikslus žuvusiųjų skaičius vis dar nežinomas, nes kariškiai ir toliau vaikšto iš namų į namus ir randa daugiau Izraelio aukų“, – savo paskyroje rašė žurnalistė (čia).

Kfar Aza mieste buvo rasti kūdikiai, nukirstomis galvomis, spalio 11 dieną pranešė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu atstovas Talas Heinrichas. CNN negalėjo savarankiškai patikrinti to pranešimo, o „Hamas“ teigė, kad tokie pranešimai yra melagingi (čia).

Tačiau po šio pareiškimo daugelyje viso pasaulio žiniasklaidos priemonių pasirodė pranešimai, kad Izraelyje rasti kūdikiai, kuriems buvo nupjautos galvos.

Įrodymai apie nužudytus vaikus – nuotraukose

Netrukus paaiškėjo, kad žinia, jog kibuce rasta 40 kūdikių, nupjautomis galvomis, yra klaidinanti, nes niekas nepateikė įrodymų, kad visi rasti nužudyti kūdikiai buvo nupjautomis galvomis.

„PolitiFact“ išnagrinėjo teiginio kilmę ir dokumentavo, kaip JAV ir Izraelio politikai bei žiniasklaida jį skleidė (čia). Konstatuota, kad tokia sensacinga žinia pasklido, nes keli socialinių tinklų įrašai supainiojo pranešimus apie nužudytus vaikus.

Kitaip tariant, tiesa yra ta, kad per „Hamas“ išpuolį teroristai žudė ir vaikus, jų skaičius net gali viršyti 40, tačiau ginčas kilo dėl to, ar vaikams buvo nupjautos galvos. Ir konstatuojama, kad nėra įrodymų, jog „Hamas“ teroristai vaikus žudė nupjaudami jiems galvas, žudymui pasirinktos kitos formos.

Izraelio vyriausybė ketvirtadienį, spalio 12 dieną, JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui ir NATO gynybos ministrams parodė žuvusių vaikų ir civilių vaizdus, sakydama, kad juos nužudė palestiniečių grupuotė „Hamas“. A. Blinkenas žurnalistams sakė, kad jam buvo rodomos nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotas kūdikis, nusėtas kulkų, nukirstų kareivių galvos ir jauni žmonės, gyvi sudeginti savo automobiliuose ar slėptuvėse (čia).

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas savo kolegoms NATO būstinėje Briuselyje paleido vaizdo įrašą, kuriame, pasak jo, buvo rodomos siaubingos netikėtos „Hamas“ atakos scenos.

„Vaikai buvo surišti ir sušaudyti. Taip, kartoju, vaikai, surišti ir sušaudyti“, - sakė jis kolegoms ministrams (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją