Teiginiai

„Neramus sukėlė musulmonų pabėgėliai“. Kiti teigė, kad Niujorkas yra trečio pasaulio šalis, kuriame nuolat kyla neramumai.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše matomas chaosas kilo dėl nuomonės formuotojo ir vaizdo žaidimų transliuotojo Kai Cenatas surengtų kompiuterinės ir žaidimų įrangos atiduotuvių. Renginiui nebuvo parengta jokia infrastruktūra, jis surengtas neinformavus miesto institucijų.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įraše matosi Niujorko dangoraižių skliautas. „Google Lens“ įrankio dėka sužinojome vieno iš dangoraižių pavadinimą. Tai – Zakendorfo bokštai (čia). Vaizdo įraše matyti ir parduotuvių pavadinimai vitrinose. „Google Maps“ įvedus parduotuvės „Sephora“ pavadinimą matome, kad ji kaip tik netoli Zakendorfo bokštų. Iš čia galima nustatyti vaizdo įrašo filmavimo vietą, tai – Sąjungos aikštė (čia).
Klaidinanti žinutė

„Google“ paieška atskleidė apie incidentus Sąjungos aikštėje. Nuomonės formuotojas ir vaizdo žaidimų transliuotojas Kai Cenatas per platformą „Twitch“ paskelbė, kad jis darys įvairios žaidimų technikos, pavyzdžiui, konsolių ir kompiuterių, atiduotuves Niujorko sąjungos aikštėje (čia).

Niujorko policija pastebėjo, kad žmonės pradėjo rinktis apie 15:00 val. (K. Cenatas paskelbė, kad atiduotuvių pradžia bus 16:00 val.). Susirinkusi minia iš 300 asmenų išaugo iki kelių tūkstančių, dalyviai pradėjo stabdyti eismą, gadinti kitų asmenų turtą ir atiminėti iš greta esančių statybviečių įrankius. Galiausiai policija paskelbė 4 lygio mobilizaciją, tai – aukščiausio lygio policijos parengtis, ir dar tą pačią dieną išsklaidė minią (čia).

K. Cenatas buvo sulaikytas ir jam pateikti kaltinimai kurstant riaušes ir organizuojant neteisėtą renginį be miesto žinios. Už tai gresia iki keturių metų kalėjimo ir tūkstančių dolerių baudos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją