Teiginiai

Vaizdo įrašas įrodo, kad Jevgenijjus Prigožinas yra gyvas.

Verdiktas

Melas. Pačiame vaizdo įraše J. Prigožinas teigia, kad „šiuo metu yra 2023 m. rugpjūčio antrosios pusės savaitgalis“, tad vaizdo įrašas buvo nufilmuotas tarp 19-20 dienos. Dar rugpjūčio 21 dieną oficialiame „Wagner“ grupuotės kanale pasirodė paskutinis vaizdo įrašas, kuriame J. Prigožinas taip pat teigė esantis Afrikoje. Tai yra likus kelioms dienoms iki jo oficialios mirties rugpjūčio 23 dieną.

Melo detektoriaus komentaras

Suskaidžius vaizdo įrašą į atskirus kadrus ir pasitelkus „Google“ nuotraukų paieškos variklį matome, kad įvairūs socialinių tinklų naudotojai yra įkėlę tokį pat vaizdo įrašą. Juose net matosi tas pats vandens ženklas: „Wagner group grey zone“.

Vienas iš seniausių ir daugiausiai sekėjų turintis „Wagner“ bendruomenės kanalas „Grey zone“ (čia) rugpjūčio 31 dieną įkėlė šį vaizdo įrašą su J. Prigožinu be jokių komentarų. Aktualu paminėti, kad nei oficialus „Wagner“ kanalas, nei J. Prigožino spaudos tarnybos kanalas nesidalino šiuo vaizdo įrašu (čia ir čia).

Klaidinančios žinutės

„Visiems, diskutuojantiems apie tai, ar aš gyvas, ar ne, ir kaip man sekasi. Šiuo metu yra 2023 m. rugpjūčio antrosios pusės savaitgalis. Aš esu Afrikoje“, – trumpame vaizdo įraše sako J. Prigožinas.

Pačiame vaizdo įraše J. Prigožinas teigia, kad filmavimas vyksta rugpjūčio antrosios pusės savaitgalį, t.y. tarp 19-20 dienos. Tai yra kelios dienos iki jo žūties po lėktuvo katastrofos.

J. Prigožino karinė apranga ir kepurė atitinka jo išvaizdą rugpjūčio 21 d. įkeltame „Wagner“ kanalo vaizdo įraše (čia). Iš kalbos ir filmuotos vietovės galime numanyti, kad jis irgi buvo Afrikoje, tačiau sunku nusakyti tikslią vietą.

„Mes dirbame. Temperatūra +50°C. Viskas, ką mylime. Vagnerio grupė vykdo žvalgybą ir paiešką. Dar labiau didiname Rusiją visuose žemynuose ir padarant Afriką dar laisvesnę“, – vaizdo įraše teigia J. Prigožinas.

J. Prigožinas žuvo, kai rugpjūčio 23 d. sudužo jo lėktuvas, praėjus dviem mėnesiams po jo grupuotės surengto maišto prieš Rusijos kariuomenės vadus. Maišto metu „Wagner“ samdinių grupė trumpam užėmė Rusijos pietinį miestą Rostovą prie Dono ir judėjo Maskvos link (čia).

Kurį laiką, po birželio mėnesio maišto, J. Prigožinas nesirodė oficialiuose „Wagner“ kanaluose. Rugpjūčio 21 dieną įkeltas vaizdo įrašas buvo jo pirmasis viešas pasisakymas po maišto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją