Teiginiai


Miško plotai yra deginami, nes siekiama sukelti klimato kaitą.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įraše užfiksuotas kontroliuojamas deginimas, kuriuo siekiama pagerinti terpentininių pušų augimą. Tačiau kontroliuojamas deginamas turi ir kitų tikslų: išsaugoti augalų ir gyvūnų biologinę įvairovę ir sumažinti nenuspėjamo gaisro tikimybę ateityje.

Melo detektoriaus komentaras


„Taip sąmoningai sukeliami miškų gaisrai, o paskui dėl jų „kaltinama“ klimato kaita, ar ne?“, – tokį klausimą iškelia vienas iš internautų.

Panaudojus „Google“ atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad toks pat vaizdo įrašas jau buvo įkeltas į „CFM fire managers“ „Facebook“ paskyrą. Vaizdo įrašo autoriai skelbia, kad jie padegė112 akrų terpentininių pušų miško plotą (čia). Tačiau tai neatsako į klausimą, kodėl deginami miškų plotai.

„CFM fire managers“ užsiima kontroliuojamais deginimais. Tai gamtotvarkos procesas, kuriuo galima pasiekti keleriopų tikslų. Terpentininės pušys išsivysto atsparumą ugniai, nes jų aukštis ir skersmuo didėja joms augant. Kontroliuojamas deginimas užtikrina, kad ugnis nepažeistų šių pušų, bet išnaikintų kitas medžių rūšis, kurios trukdo terpentininėms pušims augti (čia).

Klaidinančios žinutės

Kitas kontroliuojamų deginimų tikslas – sudaryti sąlygas didinti biologinę įvairovę: naikinami invaziniai augalai ir sudaroma terpė apsigyventi nykstantiems augalams ar gyvūnams (čia).

Klimato kaitos akivaizdoje atrodo neįprasta užsiimti papildomu augmenijos plotų deginimu, bet kontroliuotų gaisrų dėka sudaroma terpė šilumą mėgstantiems gyvūnams ir augalams daugintis, kurie dėl klimato kaitos ir žmonių veiklos padarinių jau yra įtraukti į nykstančių gyvūnų sąrašus.

Kontroliuojamu deginiai naudingi dar ir dėl to, kad sudeginus tam tikrą miško paklotės plotą, kurioje yra degios atliekos (išsausėjusi mediena, žmonių paliktos šiukšlės), sumažinama grėsmė atsirasti sunkiau likviduojamam stichiniam gaisrui (čia).

Deginimai planuojami tokiu sezonu, kai gaisras nekelia grėsmės visuomenei ar gaisrų valdytojams, pavyzdžiui, žiemą ar ankstyvą pavasarį. Be to, vykdyti kontroliuojamą deginimą turi būti tinkamos oro sąlygos, kad gaisras nekontroliuojamai neišplistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją