Teiginiai


Nicole Schwab sakė, kad artėja nuolatiniai klimato ribojimai patinka tai žmonėms, ar ne.

Verdiktas


Melas. Nicole Schwab priskiriama citata yra klaidinga, moteris šių žodžių nesakė. Citata paimta iš amerikiečių portalo, garsėjančio melagienų skleidimu. Portalas pasinaudojo N. Schwab vaizdo įrašu iš 2020 m. vykusios diskusijos, kurioje ji aptarė „Didžiojo perkrovimo“ (angl. „The Great Reset“) idėjas. Diskusijoje nebuvo kalbama apie ribojimus, susijusius su klimato kaita.

Melo detektoriaus komentaras


Internete plinta teiginys esą Klauso Schwabo dukra Nicole Schwab viešai pareiškė, kad žmonėms teks gyventi su nuolatiniais klimato kaitos ribojimais patinka jiems tai, ar ne. Lietuviškai tokius teiginius paviešinęs asmuo nenurodė originalaus informacijos šaltinio, tačiau išvertus keletą jo minimų frazių iš lietuvių į anglų kalbą radome, kad sakiniai paimti iš portalo „The People‘s Voice“ liepos 30 d. publikuoto straipsnio.

Šis portalas anksčiau vadinosi „Newspunch“ ir garsėjo dezinformacijos skelbimu. Nepriklausoma žiniasklaidos stebėsenos organizacija „Media Bias“ portalo turinį vertina kaip itin nepatikimą – jame publikuojamos šališkos naujienos, populiarinamos sąmokslo teorijos, naudojami abejotini šaltiniai.

Klaidinanti žinutė

Straipsnis, kuriame pateikiamos pavienės K. Schwabo dukters citatos taip pat atspindi šią tendenciją. Straipsnio antraštėje pakartojama ta pati idėja, kad K. Schwabo duktė pasakė, jog „ateina nuolatiniai klimato apribojimai, nesvarbu, ar jums tai patinka, ar ne“, tačiau pačiame tekste nepateikiami jokie įrodymai ar originali moters citata, kuri patvirtintų tokį teiginį. Straipsnis paremtas kelių sekundžių trukmės pridedamu vaizdo reportažu, kuriame nufilmuota kalbanti N. Schwab. Jos citatos, nepateikiant jokio objektyvaus konteksto, laisvai interpretuojamos, siekiant perteikti straipsnio autoriaus įsitikinimus.

50 sekundžių trukmės reportaže N. Schwab nekalba nei apie klimato kaitą, nei apie artėjančius su tuo susijusius ribojimus ir apskritai nemini straipsnyje įvardytos frazės. Ji girdima sakanti (aut. past. – pateikiame citatos vertimą iš anglų į lietuvių kalbą):

„Ši [COVID] krizė parodė, kad, visų pirma, viskas gali labai greitai pasikeisti, kai į tai atsižvelgiame ir kai pajuntame, kad mūsų pragyvenimo šaltiniams kyla neatidėliotina grėsmė. Antra, akivaizdu, kad sistema, turiu omenyje, jūs tai jau minėjote, kurią turėjome anksčiau, nėra tvari. Todėl manau, kad tai yra didžiulė galimybė iš tikrųjų įvykdyti šį didįjį persitvarkymą ir panaudoti šiuos didžiulius pinigų srautus, panaudoti didesnius svertus, kuriuos šiandien turi politikos formuotojai taip, kaip anksčiau nebuvo įmanoma, kad pokyčiai būtų ne laipsniški, bet kad galėtume atsigręžti atgal ir pasakyti, jog tai yra momentas, kai iš tikrųjų pradėjome siekti, kad gamta taptų ekonomikos pagrindu.“

Šiuos komentarus N. Schwab pateikė dalyvaudama 2020 m. birželio mėnesį Šveicarijoje vykusioje diskusijoje „The Urgency of a Global Green Transition“ (liet. „Pasaulinio ekologinio perėjimo skuba“). Joje N. Schwab aptarė „Didžiojo perkrovimo“ (angl. „The Great Reset“) idėjas. „Didysis perkrovimas“ – tai pasiūlymų rinkinys, kurį 2020 m. pateikė Pasaulio ekonomikos forumas, o vėliau pasirodė ir K. Schwab‘o knyga tuo pačiu pavadinimu. Joje pateikiami pasiūlymai grindžiami tuo, kad po pandemijos, kuri atskleidė daug silpnybių dabartinėje sistemoje, tačiau jos gali tapti ir galimybe gyventi kitaip, reikia imtis reikšmingų pokyčių – kovoti su nedarbu, skatinti jaunimo įsitraukimą, imtis fiskalinės politikos pertvarkymo ir remti tvarius infrastruktūros projektus.

Nors „Didžiojo perkrovimo“ kontekste dažnai kalbama apie galimybes mažinti iškastinio kuro vartojimą ir gyventi tvariau, diskusijoje N. Schwab pamini tik vieną su aplinka susijusią iniciatyvą – regeneracinę žemdirbystę. Tai – tvarios žemdirbystės metodai, skirti mikrobiologijai, dirvožemio sveikatai gerinti, humuso kiekiui bei atsparumui ligoms, kenkėjams, nepalankioms sąlygoms didinti, dėmesį skiriant sėjomainai, biologinei įvairovei, bearimėms technologijoms, tausiam ir tiksliam tręšimui (čia). Ilgesnę vaizdo ištrauką iš tos pačios diskusijos, kurioje N. Schwab aptaria šiuos klausimus, galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją