Teiginiai

Trudeau (Justin Trueau yra Kanados premjeras – red.) įsakė ligoninėms pradėti eutanaziją visuomenės nariams, kurie buvo sužaloti COVID-19 vakcinomis.

Verdiktas

Melas. Nors Kanadoje jau beveik dešimtmetį galioja Medicinos pagalbos mirštant programa (MAID), kurioje numatyta ir eutanazija, tačiau pastaruoju metu nebuvo jokių jos pakeitimų ar J. Trueau įsakymo padėti numirti COVID-19 vakcinų šalutinius poveikius patyrusiems piliečiams.


Melo detektoriaus komentaras

Tai, kad Kadana „pradėjo eutanazuoti skiepais sužalotus piliečius“ pirmasis paskelbė portalas „The People's Voice“. Jame nurodoma, kad pirmąją tokios politikos auka tapo 37 metų moteris iš Ontarijo Kelly Pollock, kuri esą po „Moderna“ stiprinamosios injekcijos, kuri jai buvo suleista 2022 metų sausį, tapo paralyžiuota nuo kaklo žemyn. Pati moteris patvirtino, kad jai diagnozuotas skersinis mielitas.
Klaidinanti žinutė

Skersinis mielitas (TM) yra reta, imuninės sistemos sukelta židininė nugaros smegenų liga, kuri gali apimti vieną ar kelis lygius, nesant suspaudimo pažeidimo. Ši ūmaus uždegimo forma lemia liguistus nugaros smegenų segmentų pokyčius. Kiekvienais metais šia liga visame pasaulyje suserga apie 1,8 milijono žmonių, o didžiausias sergamumas yra nuo 20 iki 40 metų. Apskaičiuota, kad 3 iš 100 000 žmonių kenčia nuo šios ligos ir apie 66 proc. iš jų turi tam tikro laipsnio liekamąją negalią (čia).

Remiantis vakcinų nepageidaujamų įvykių pranešimų sistemų duomenimis, buvo pranešta apie 593 skersinio mielito atvejus po vakcinacijos nuo COVID-19 (čia), tačiau nustatyta, kad šia liga kur kas dažniau suserga koronavirusu užsikrėtę pacientai.

K. Pollok tvirtino, kad ligoninėje jai du kartus pasiūlyta medicininė pagalba mirti (MAID), bet ji atsisakė.

Tai reiškia, kad moteris iki šiol yra gyva ir netapo auka. Be to, abejotina ir tai, kad ligoninėje jai buvo pasiūlyta MAID, nes žmogus tik savanoriškai gali pasirinkti šią programą.

Nepriklausomos žiniasklaidos analizės svetainės „Media Bias/Fact Check“ duomenimis, portalas „The People's Voice“ yra vertinamas kaip abejotiną šaltinis. Ši svetainė neturi jokio patikimumo dėl įprasto netikrų naujienų skelbimo (čia).

Kanadoje nuo 2016 metų įteisinta medicininė pagalba mirti (MAID) yra procesas, leidžiantis asmeniui, kuris yra pripažintas tinkamu, gauti pagalbą iš gydytojo, kad baigtų savo gyvenimą. Kanados federalinis baudžiamasis kodeksas leidžia tai daryti tik esant labai konkrečioms aplinkybėms ir taisyklėms. Kiekvienas, norintis šios paslaugos, turi atitikti konkrečius tinkamumo kriterijus. Tarp jų yra ir toks, kad asmuo savanoriškai turi kreiptis dėl medicininės pagalbos mirti, prašymas negali būti išorinio spaudimo ar įtakos rezultatas (čia).

Pastaruoju metu Kanadoje buvo svarstoma tik viena šios programos (MAID) pataisa. 2024 m. vasario 1 d. Kanados vyriausybė pristatė teisės aktus, kuriais siūloma pratęsti terminą iki 2027 m. kovo 17 d., laikinai panaikinant tinkamumą gauti pagalbą mirti tais atvejais, kai vienintelė asmens sveikatos būklė yra psichinė liga. Siūlomas teisės aktas dabar yra parlamente (čia).

Informacijos apie jokius kitus pakeitimus ar J. Trudeau įsakymą ligoninėms pradėti eutanaziją visuomenės nariams, kurie buvo sužaloti COVID-19 vakcinomis. Be to, premjeras vien pats ir negalėtų priimti tokio įsakymo, nes MAID programos pokyčius kontroliuoja Vyriausybė ir parlamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją