Teiginiai

JAV vyriausybė siūlo ūkininkams išmokas, jei šie sunaikins savo pasėlius.

Verdiktas

Melas. Šie melagingi teiginiai – per „TikTok“ platformą dar 2021 m. paskleistos dezinformacijos kampanijos dalis. Iš karto jiems paplitus JAV žemdirbystės departamentas išplatino viešą paneigimą, kuriame paaiškinama, kad institucija ūkininkams niekada nesiuntė laiškų su siūlymais naikinti pasėlius.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose iš naujo aktualizuojamas melagingas pranešimas apie tai, kad JAV vyriausybė esą ragina vietos ūkininkus naikinti savo pasėlius ir už tai gauti pinigų. Pirmą kartą internete tokie pranešimai pasirodė dar 2021 m., kai „TikTok“ platformos vartotojas „neflyinfarmer“ pasidalino trumpu vaizdo įrašu, kuriame laiko rankose atplėštą laišką, kurį neva atsiuntė JAV žemdirbystės departamentas (USDA). Įrašo autorius tvirtina esą sulaukė oficialaus siūlymo sunaikinti savo pasėlius kartu su detaliomis instrukcijomis, kaip tai padaryti.

Nors originaliai šis įrašas internete pradėtas platinti 2021 m., o netrukus po to, kai informacija buvo paneigta, video autoriaus paskyra dingo iš „TikTok“ platformos kartu su įrašo originalu, panašių žinučių socialiniuose tinkluose buvo galima aptikti ir 2022 m., o naujausia jų lietuviškame „Facebook“ pasidalinta šių metų liepos 23 d.

Klaidinančios žinutės

Tokia dezinformacijos kampanija „TikTok“ platformoje greitai sujudino JAV žemdirbystės departamentą, kuris oficialioje interneto svetainėje išplatino vaizdo įraše pateiktos informacijos paneigimą. „Gandai ir dezinformacija, susijusi su pasėlių naikinimu, yra neteisingi. USDA agentūros nesiunčia laiškų augintojams, kad šie sunaikintų savo pasėlius. Jei gavote laišką arba skambutį telefonu, kuriame prisistatoma USDA vardu ir nurodoma sunaikinti pasėlius, praneškite apie tai vietiniam USDA paslaugų centrui“, – rašoma paneigime.

Internete taip pat galima rasti viešai prieinamą elektroninį laišką, kuriame JAV žemdirbystės departamento darbuotoja Laura Crowell kitų susijusių institucijų atstovams paaiškina, kaip žemdirbystės departamentas reagavo į dezinformacijos problemą, apie kurią pranešė daugelis JAV valstijų.

Vaizdo įraše melagystėmis pasidalinęs vartotojas „neflyinfarmer“ ilgam laikui buvo palikęs „TikTok“ platformą, tačiau prieš 3 dienas sukūrė naują anketą „neflyingfarmer2“ pseudonimu kartu su atsargine anketa, pavadinta senuoju pseudonimu.

Tai – ne vienintelė melagystė, kuria siekiama išgąsdinti ūkininkus ir įkinti esą pasaulio vyriausybės suinteresuotos sužlugdyti jų verslą ar netgi sukelti pasaulinį badą. Anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė (čia) apie panašius gąsdinimus Europos ūkininkams, paskleistus po to, kai Europos Komisija išplatino pranešimą apie išmokų galimybes kai kuriems Olandijos gyvulininkystės ūkiams, įsikūrusiems šalia saugomų gamtos teritorijų, jei šie nuspręstų baigti ūkininkavimo veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją