Teiginiai

Italija birželio mėnesį šventė ne LGBTQ+ bendruomenę, bet tradicines šeimas (archyvas).

Verdiktas

Melas. Birželį Italija, kaip ir daugelis kitų pasaulio šalių, minėjo LGBTIQ+ bendruomenės teisių mėnesį, žinomą kaip „Pride Month“. G. Meloni vyriausybė šios šventės nepanaikino ir vietoje jos neįvedė tradicinės šeimos mėnesio.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paskleisti gandai esą šių metų birželis Italijos LGBTIQ+ bendruomenei buvo kitoks, nes G. Meloni vadovaujama vyriausybė nusprendė „Pasididžiavimo mėnesį“ paversti tradicinės šeimos mėnesiu. Panašios žinutės sklido ir lietuviškose socialinių tinklų paskyrose bei portaluose, tačiau „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad jos – neteisingos.
Klaidinančios žinutės

Visų pirma, didžiausi Italijos laikraščiai „La Repubblica“ (čia) ir „Corriere dela serra“ (čia) nepranešė apie jokius planus iškeisti LGBTIQ+ bendruomenės šventę į tradicinių šeimų mėnesį, tačiau abiejų laikraščių valdomuose portaluose pasirodė straipsnių apie viename ar kitame šalies mieste vykusius „Pride Month“ renginius.

Kad išsiaiškintų tiesą, „AP News“ faktų tikrintojai susisiekė su įvairiomis LGBTIQ+ bendruomenės palaikytojų ir priešininkų organizacijomis, kurios patvirtino, kad teiginiai apie „Pride Month“ atsisakymą yra melagingi. Romoje įsikūrusios prieš abortus ir tos pačios lyties asmenų santuokas kovojančios organizacijos „Pro Vita & Famiglia“ atstovas Jacopo Coghe patikino, kad organizacijai apie jokius planus surengti tradicinės šeimos mėnesį nebuvo žinoma, be to, kad tokie planai neegzistuoja įrodo ir faktas, kad apie tai nepranešė nė viena Italijos žiniasklaidos priemonė.

LGBTQ+ teisių gynėjų organizacija „Arcigay“, kurios būstinė – Bolonijoje, taip pat patikino, kad planų panaikinti „Pride Month“ nebuvo, o jei tokie atsirastų, organizacija šiems sprendimams tikrai priešintųsi.

Prieš G. Meloni vyriausybei ateinant į valdžią ankstesnio Italijos valdžia patvirtino LGBT strategiją 2022-2025 metams, o valdžią perimdama G. Meloni žadėjo egzistuojančių įstatymų, susijusių su LGBT asmenų teisėmis, nekeisti, tačiau ir jų neišplėsti. Nepaisant šių pažadų, žiniasklaidoje vis pasirodo pranešimų apie bandymus apriboti šalyje egzistuojančias LGBT teises. Pavyzdžiui, kovo 14 d. „AP News“ pranešė apie G. Meloni vyriausybės veiksmus, kuriais siekiama apriboti tėvystės teisių pripažinimą tik biologiniam tėvui tos pačios lyties tėvų šeimose (čia) tokiu būdu apribojant gauti tinkamą vaiko priežiūrą ir valstybės teikiamas pašalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją