Teiginiai

Nuotraukose ir vaizdo įraše užfiksuotos FEMA koncentracijos stovyklos.

Verdiktas

Melas. Nuotraukos yra iš skirtingų pasaulio šalių: Jungtinių Arabų Emyratų darbuotojų miestelio, pabėgėlių stovyklos iš Turkijos ir JAV saulės elektrinės. Vaizdo įrašo autorė klaidina, nes tai ne FEMA, o įmonės „Pallet“ nameliai skirti apgyvendinti benamiams.

Melo detektoriaus komentaras

„Tai FEMA koncentracijos stovyklos Jungtinėse Valstijose. Vieną iš jų net asmeniškai radau „Google Earth“, – teigia vienas internautas.

Deja, nors nuotraukų virtinė gali atrodyti įtikinimai, bet vaizduojami statiniai niekaip nesusiję su FEMA.

Pirmoje nuotraukoje, kurią autorius teigia radęs pats, iš tikrųjų vaizduojamos ne stovyklos, o saulės kolektoriai. Kadangi autorius nurodė vietovės koordinates, nesunku jas atsekti ir pamatyti, kaip nurodyta socialiniuose tinkluose, „lagerį“ per „Google Earth“. Kadangi ši programa leidžia matyti trimačius vaizdus, matosi saulės kolektorių metamas šešėlis. Abejones išsklaido Kalifornijos vandens išteklių departamento pranešimas spaudai, kuriame teigiama, kad internauto nurodytomis koordinatėmis pastatyta 9,5 megavato saulės elektrinė (čia).

Klaidinanti žinutė

Kitų nuotraukų kilmę pavyko išsiaiškinti pasinaudojus „Google“ nuotraukų atvirkštine paieška. Dvi nuotraukos vaizduoja pastatus, kuriuos pastatė Turkijos įmonė „Dorce“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Vienoje nuotraukoje darbuotojų miestelis skirtas 16 000 (čia) žmonių, o kitoje – miestelis talpinantis 26 000 darbininkų (čia).

Paskutinėse nuotraukose vaizduojamos pabėgėlių stovyklos Turkijoje. Jose apsigyvenę pabėgėliai iš Sirijos (čia).

Vaizdo įraše ne FEMA lageris

„FEMA „lageriai“ Los Andžele, JAV Kam? Karantinavimui? Ruošiasi X įvykiui?“, – retoriškai klausia viena internautė.

Minimi nameliai nesusiję su FEMA. Tai yra įmonės „Pallet“ sukurti nameliai, skirti benamiams priglausti. Prieglaudos statomos iš ekonomiškų ir lengvai surenkamų medžiagų. Taip siekiama išspręsti augančio benamių skaičiaus JAV problemą (čia).

Kitos faktus tikrinančios organizacijos jau anksčiau paneigė sąmokslo teorijas apie slaptas FEMA įkalinimo įstaigas, įskaitant teiginius apie agentūros dalyvavimą statant koncentracijos stovyklas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją