Teiginiai

B. Gates slapta pakeitė logo, nes seną „užboikotavo pasaulis“. Įraše pridėtas „Rainforest Alliance“, kuris, teigiama, yra senasis logotipas, ir „Fairtrade“ logotipas, kuris, teigiama, yra naujasis logotipas.

Verdiktas

Melas. Pavaizduoti logotipai yra vis dar naudojami, jie nėra B. Gates organizacijų logotipai.

Melo detektoriaus komentaras

Naujame „Facebook“ įraše, kuriuo jau patikėjo keli šimtai vartotojų, dalijamasi senu (2023 spalio 21 d.) melagingu įrašu, kuriame pateikti du logotipai, ir teigiama, kad vienas yra senas B. Gates organizacijos logotipas, o kitas – naujas, pakeistas slapta, nes, neva, senąjį „užboikotavo pasaulis“.

„Senasis“ logotipas – „Rainforest Alliance“ logotipas (įraše vadinamas „Billo varle“). Tai – nevyriausybinė organizacija, kurios vienas iš darbų – suteikti aplinkosaugos logotipą žemės ūkio atstovams, kuris reiškia, kad ūkis – tvarus (čia). Jų logotipas gana gerai atpažįstamas dėl pavaizduotos varlės (čia).

Klaidinanti žinutė

„Rainforest Alliance“ dažnai atsiduria sąmokslo teorijų kūrėjų ir skleidėjų dėmesio centre – pavyzdžiui, melagingai siejama su B. Gates. B. Gates neįsteigė „Rainforest Alliance“, niekaip neprisideda prie organizacijos valdymo. 2007 m. „Bill and Melinda Gates Foundation“ paskyrė organizacijai 5 mln. JAV dolerių, tačiau tai buvo vienkartinė parama. Pagrindinės „Rainforest Alliance“ pajamos – licencijų mokesčiai, kuriuos moka įmonės, norinčios naudoti organizacijos sertifikuotų ūkių produkciją (čia). Taigi, melaginga teigti, kad tai – „Billo varlė“.

Antrasis neva „naujasis“ logotipas – „Fairtrade“. Tai – bent 2 mln. ūkininkų visame pasaulyje vienijanti organizacija (čia). „Fair trade“ arba sąžininga prekyba – „visuomeninis judėjimas, prekybos partnerystė, siekiant sąžiningos prekybos, teisingumo tarptautinėje prekyboje, ją grįsti dialogu, skaidrumu ir pagarba, teigiamai veikiant besivystančiose šalyse gyvenančių žmonių ekonominę padėtį, socialinį gyvenimą“ (čia).

„Fair Trade“ nepriklauso Bill Gates. Tai galima pamatyti organizacijos tinklalapyje, kuriame išvardinta tarybos sudėtis, B. Gates nėra (čia). Todėl melaginga teigti, kad tai – B. Gates organizacija.

Abu logotipai priklauso skirtingoms organizacijoms, abu logotipai naudojami tiek dabar, tiek seniau, ir nei vienas iš jų nėra B. Gates priklausančios organizacijos logotipas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją