Teiginiai


Teigiama, kad vaizdo įrašas iš Havajų, o gaisras vaizdo įraše neva plinta judėdamas šaligatviu.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas yra ne iš Havajų Maui salos, o iš Klivlendo, Ohajo valstijos. Manoma, kad gaisras įsiplieskė dėl numestos cigaretės ant medžių mulčo. Stiprūs vėjai pūtė mulčą ir atrodo, kad ugnis plinta šaligatviu.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų naudotojai pradėjo dalintis 23 sekundžių trukmės vaizdo įrašu, kuriame, kaip teigiama, užfiksuotas gaisras iš Maui salos gatvių. Pasitelkus „InVID We Verify“ įrankį, pavyko suskaidyti šį „Facebook“ vaizdo įrašą į atskirus kadrus (angl. keyframes). Panaudojus „Google“ nuotraukų paieškos variklį pavyksta atrasti dubliuojančių vaizdo įrašų. Keliose iš jų minima, kad gaisras užfiksuotas ne 2023 m. Havajuose, o 2022 m. Klivlende, Ohajuje (čia). Apie gaisrus Klivlende pranešė ir vietinė žiniasklaida (čia).

Klaidinanti žinutė

Pavyko atrasti gaisravietės tikslią vietą per „Google street view“ (čia) ir atpažinti gatvėje matomus objektus.

Pasinaudojus „Google street view“ pavyko nustatyti tikslią vietą, kur nufilmuotas vaizdo įrašas

Klivlendo ugniagesių departamentas savo oficialioje „Twitter“ paskyroje pakomentavo apie kilusius gaisrus. Anot jų, gaisrus sukėlė kažkieno išmesta cigaretė ant sauso mulčo, o liepsnas pakurstė tądien buvęs itin stiprus vėjas, dėl kurio vaizdo įrašuose matomi dramatiški vaizdai. Kaip teigiama paskyroje, dėl kilusių gaisrų niekas nesusižalojo ir nenukentėjo (čia). Pažvelgus atidžiau į „Google street view“ nuorodą, prie medžių kamienų išties matosi rudas medžiagos sluoksnis – mulčas.

Prie medžių matyti mulčas

Mulčas yra birus sluoksnis, kuris padengia dirvožemį aplink augalus ir gali būti gaminamas iš įvairių medžiagų, tokių kaip žolės plutos, durpės, šiaudai, medžio žievė ir t.t. Mulčas padeda išlaikyti dirvožemio drėgmę, padeda išvengti erozijos ir sumažina piktžolių auginimą (čia). Tačiau išsausėjęs mulčas yra degus ir gali lengvai užsiliepsnoti nuo numestos nuorūkos (čia).

Šaligatvis, ar koks kitas grindinys, yra sudarytas iš smulkių akmenukų ir smėlio, kurie yra nedegūs. Aukštesnės kokybės vaizdo įrašuose matosi kaip stiprus vėjas pučia mulčo žiežirbas (čia), o įkaitusios žiežirbos galėjo išdeginti ir kitus mulčo plotus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją