Teiginiai

Dėl naujojo susitarimo PSO šalys narės privalės paklusti organizacijos įsakymams ir neteks suvereniteto.

Verdiktas

Melas. PSO neturi įgaliojimų įvesti sankcijas ar priversti šalis laikytis rekomendacijų. Kiekviena šalis įgyvendina savo sveikatos apsaugos politiką, bet PSO veikiau atsakinga už užkrečiamųjų ligų protrūkių koordinavimą ir naudingos informacijos sklaidą.

Melo detektoriaus komentaras

Nuo 2022 metų PSO pradėjo rengti tarptautinį susitarimą, kuriuo siekiama sustiprinti šalių sveikatos priežiūros sistemų atsparumą valdant ateities pandemijas. Susitarimu tikimasi, kad valstybės narės efektyviau koordinuos savo veiksmus ir sklandžiau dalinsis informacija (čia). Kol kas vyksta derybos ir projekto koncepciniai tobulinimai, tačiau dar nežinoma ar šis susitarimas bus įteisintas kaip konvencija ar kaip kitas tarptautinis dokumentas. Galutinis projektas bus pateiktas 2024 m. gegužės mėn. per 77-ąją Pasaulio sveikatos organizacijos asamblėją (čia).

Klaidinanti žinutė

Dėl susitarimo derasi 194 PSO valstybės narės, bet tai nereiškia, kad jos įgalina PSO vykdyti jų nacionalinę sveikatos apsaugos politiką. PSO projekto 5 puslapyje minima, kad: „Valstybės, vadovaudamosi Jungtinių Tautų Chartija ir bendraisiais tarptautinės teisės principais, turi suverenią teisę leisti įstatymus ir įgyvendinti teisės aktus pagal Jungtinių Tautų Organizacijos savo sveikatos politiką“ (čia). Vadinasi, net jei šalis pasirašys projektą, ji vis vien galės savarankiškai koordinuoti atsaką pandemijai.

Dokumente naudojamos teiginių formuluotės nėra griežtos, o veikiau rekomenduojamo pobūdžio. Pavyzdžiui, šalys „turėtų“ dalintis aktualia informacija apie pandemijos pradžią arba joms „rekomenduojama“ įgyvendinti pandemijos kontrolės priemones, nustatytas pagal PSO gaires. Priėmus šį tarptautinį dokumentą tikimasi, kad šalys jį vykdys „iš geros valios“ (čia).

PSO yra tarpvyriausybinė organizacija, todėl ji veikia pagal valstybių narių nustatytus įgaliojimus. Todėl organizacijai leidžiama teikti rekomendacijas pandemijos metu, vykdyti skiepų tyrimus bei koordinuoti informacijos mainus tarp valstybių narių. Tačiau organizacija negali vykdyti policijos, tvarkos prižiūrėjimo ar įgaliojimų vykdymo funkcijų (čia). Jei šalys nesilaiko rekomenduojamų priemonių, PSO gali tik viešai pakritikuoti tokias nares.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją