Teiginiai


Suraminas gali išgydyti autizmą.

Verdiktas


Suraminas nėra patvirtintas vaistas Europos Sąjungos šalyse. Jis buvo išrastas kaip antiparazitinis vaistas Afrikinei miegligei ir Onchocerkiazei gydyti. Nors mokslininkai atlieka tyrimus, siekdami nustatyti, ar suraminas ateityje galėtų būti naudojamas gydyti autizmą, šiuo metu turimų duomenų yra per mažai, kad būtų galima teigti, jog preparatas šiam tikslui tinkamas. Nežinant kaip ir kokiais kiekiais vartoti suraminą rizikuojama sutrikdyti sveikatą, todėl medikai nepataria preparato vartoti negavus patvirtinimo.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai dalinasi informacija apie vaistą suraminą, tvirtindami, kad šis preparatas gali išgydyti autizmą.

„Melo detektorius“ paaiškina, kodėl šis teiginys nėra teisingas.

Kas yra suraminas?

Suraminas – tai antiparazitinis vaistas, skirtas Afrikinei miegligei ir Onchocerkiazei, dar vadinamai upių aklumu, gydyti. Kaip informuoja Nacionalinis sveikatos centras, Afrikinė tripanosomozė arba miegligė yra gyvūnų ir žmonių infekcinė liga, kurią sukelia parazitiniai kraujo pirmuonys Trypanosoma brucei gambiense ir Trypanosoma brucei rhodesiense (čia). Šiuos sukėlėjus nuo vieno šeimininko kitam perneša musės cėcė, užsikrėtusios šiais parazitais. Liga yra išplitusi Afrikoje, kur paplitusios ir musės cėcė, dažniau ja užsikrečiama kaimiškose teritorijose.

Negydoma liga gali progresuoti, tada vystosi anemija, sutrinka širdies, inkstų, endokrininės sistemos darbas, o vėlyvoji ligos stadija fiksuojama tada, kai sukėlėjas patenka į centrinę nervų sistemą. Suraminas gali būti naudojamas tik pirmajai ligos stadijai gydyti, kol parazitas nepažeidė žmogaus centrinės nervų sistemos.

Preparatas gali būti skiriamas ir kitai daugiausia Afrikoje, bet ir centrinėje ir pietinėje Amerikoje plintančiai ligai, Onchocerkozei, gydyti. Tai – aklumą sukelianti akių liga, kurią sukelia kirmėlės Onchocerca volvulus (čia). Tiesa, dabar šiai ligai gydyti dažniau naudojami kiti, mažiau šalutinių poveikių turintys vaistai, pavyzdžiui, ivermektinas (čia ir čia).

Klaidinanti žinutė

Suraminas nėra patvirtintas vartoti nei Jungtinėse Amerikos Valstijose, nei Europos Sąjungos šalyse, todėl ligoms gydyti mūsų šalyje šis vaistas nėra naudojamas.

Ar suraminas gali būti vartojamas autizmui gydyti?

Sveikatos institucijos pripažįsta, kad šiuo metu nėra efektyvių vaistų, kuriais būtų galima išgydyti autizmo spektro sindromą, todėl į bet kokius preparatus, kurioms tokios galios priskiriamos, reikėtų žvelgti itin kritiškai (čia ir čia).

Tiesa, mokslininkai mėgina įvertinti, ar suraminas ateityje galėtų būti taikomas autizmui gydyti, tačiau iki šiol tyrimų rezultatai reikšmingų rezultatų neparodė. 2017 m. buvo atliktas nedidelis 1 fazės klinikinis tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, ar suraminas galėtų veikti pagrindinius autizmo simptomus. Tyrimo metu penkiems berniukams buvo skiriamas placebas, o kitiems penkiems – suraminas (čia).

Suraminą gavusių berniukų grupėje užfiksuotas laikinas vienos standartizuotos priemonės, padedančios gydytojams diagnozuoti vaikų ir suaugusiųjų autizmo spektro sutrikimus – Autizmo diagnostikos stebėjimo plano – antrojo leidimo (ADOS-2) – pagerėjimas. ADOS apima pusiau struktūruotą žaidimo arba pokalbio sesiją, kuri nustatoma atsižvelgiant į asmens amžių ir bendravimo lygį (čia).

Antriniai tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad pagerėjo kalba, socialinė sąveika ir sumažėjo riboto ar pasikartojančio elgesio atvejų.

Vis dėlto, šių pokyčių nepakanka rekomenduoti suraminą kaip efektyvų vaistą autizmui gydyti ir patys tyrimo autoriai griežtai pasisakė prieš neleistiną suramino vartojimą, nes šis gali pakenkti sveikatai.

2021 m. biofarmacinė įmonė „PaxMedica“ pasidalino dar vieno tyrimo duomenimis, kuris, pasak pranešimo spaudai, atnešė džiugių rezultatų. Šį kartą suraminas intraveniniu būdu skirtas 52 pacientams, kuriems, kaip teigiama, pavyko pagerinti kai kuriuos standartizuotus vertinimo rodiklius, tačiau tyrimo autoriai duomenų apie atliktą darbą ir jo rezultatus taip ir nepateikė (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją