Teiginiai


Barselonoje dėl 5G mobiliojo ryšio žuvo paukščiai.

Verdiktas


Manipuliacija. 5G technologija negali būti masinės paukščių mirties priežastis. Mobiliojo ryšio antenų skleidžiamos radijo bangos nėra pakankamai stiprios, kad paukščiai žūtų.

Melo detektoriaus komentaras


Kaip ir naudojantis kitų kartų belaidžio ryšio technologijomis, pavyzdžiui, 3G ar 4G, 5G technologija leidžia perduoti duomenis radijo bangomis. Radijo bangos sudaro nedidelę platesnio elektromagnetinių bangų spektro dalį ir skleidžia energiją, vadinamą elektromagnetine spinduliuote (čia).

Radijo bangas galima rasti žemojoje elektromagnetinio spektro dalyje – jos skleidžia tik nejonizuojančiąją spinduliuotę (elektromagnetinės spinduliuotės rūšis, kurios energijos nepakanka atomams ar molekulėms jonizuoti, t. y. elektronams iš atomų pašalinti). Tai reiškia, kad šios bangos negali pažeisti DNR ląstelių viduje, palyginti su aukštesnio dažnio bangomis (pvz., gama spinduliais, rentgeno spinduliais ir ultravioletiniais spinduliais), kurios gali pakeisti DNR gyvuose organizmuose (čia).

Tarptautinė apsaugos nuo nejonizuojančiosios spinduliuotės komisija (angl. ICNIRP) nuolat teigia, kad mokslinėje literatūroje nepateikiama svarių įrodymų apie neigiamą 5G technologijos poveikį sveikatai (čia).

Klaidinanti žinutė

Internete plintantys vaizdai, kuriuose matomi žuvę paukščiai, neįrodo, kad taip nutiko dėl 5G technologijos kaltės, nes mobiliojo ryšio antenų skleidžiamos radijo bangos nėra pakankamai stiprios, kad sukeltų paukščių žūtį, tačiau šių gyvūnų mirtis sukelia daugybė kitų faktorių.

Pavyzdžiui, Ispanijoje buvo pastebėtas atvejis, kai prie greitkelio, esančio netoli chemijos gamyklos Taragonoje (Katalonijoje), masiškai žuvo strazdai. Iš pradžių buvo spėjama, kad paukščiai žuvo dėl toksinų iš gamyklos, bet vėliau paaiškėjo, jog paukščiai arčiau kelio ir susidūrė su transporto priemone (čia).

Paukščiai gali masiškai žūti ir kitomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, Ispanijoje anksčiau nustatyta, kad šimtai varnėnų miršta atsitrenkdami į pastatus, elektros laidus ar nuo infekcijų, kurios greitai plinta tarp gyvenančių pulkais paukščių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją