Lentelė, sudominusi sąmokslo teorijų mėgėjus, suskirstyta į 3 grafas. Pirmojoje nurodoma, apie kokį technologinį išradimą kalbama – nuo 0 G iki 5 G belaidžio mobiliojo ryšio technologijos, antrojoje apibūdinta su kokiais įvykiais siejama pradėjusi veikti technologija, trečiojoje įrašyta, su kokiu ligos protrūkiu siejama tam tikra technologinė pakopa.

Pavyzdžiui, prie 0 G skilties nurodyta, kad tuo pačiu metu, kai technologija buvo išrasta, pasaulyje kilo Ispaniškojo gripo pandemija. Nors lentelėje nurodoma teisinga pandemijos data – 1918 – 1920 metai – 0 G technologijos taikymo pradžia nėra siejama su šia data. Įvairių šaltinių teigimu, 0 G technologijos taikymas siejamas su tokiais įvykiais, kaip, pavyzdžiui, 1946 m. kompanijos „Motorola“ kartu su „Bell System“ pradėtos siūlyti pirmosios komercinės mobiliosios telefonijos paslaugos, tačiau pati technologija buvo įvardyta dar po kelių dešimtmečių ir dažniau yra siejama su praėjusio amžiaus aštuntuoju dešimtmečiu, kai 1971 m. Suomijoje buvo paleistas pirmasis mobiliųjų telefonų tinklas ARP. Taigi, akivaizdu, kad su Ispaniškuoju gripu šios technologijos atsiradimas neturėjo nieko bendro.

H1N1 gripo A padermės, kildinamos iš kiaulių, protrūkis tarp žmonių kilo tik 2009 metais, taigi, lentelėje nurodyta data – 1980 m. – nėra susijusi su ligos išplitimu žmonių populiacijoje. 1980 m. Japonija pranešė apie aukštą A(H1N1) viruso paplitimą tarp kiaulių, tais pačiais metais ši gripo padermė buvo pirmą kartą izoliuota Prancūzijoje. Tuo tarpu pirmosios kartos mobiliojo ryšio pradžia iš tiesų yra laikoma 1979 metais paleista pirmoji pasaulyje komercinė automatizuota korinio ryšio sistema, tačiau nėra visiškai jokių įrodymų, kad ši sistema būtų turėjusi kokį nors ryšį su gripo viruso A(H1N1) paplitimu tarp kiaulių.

Trečiojoje lentelės grafoje nurodytos datos yra teisingos – 1991 m. Suomijoje pirmą kartą paleistas 2 G technologija veikiantis mobilusis ryšys, tačiau, choleros epidemija tais pačiais metais kilo visai kitoje pasaulio dalyje – Pietų Amerikoje.

Tuo tarpu, nors 1998 m. Japonijoje iš tiesų buvo paleistas pirmasis komercinis 3G ryšio tinklas, pirmieji žmonių užsikrėtimai itin užkrečiamu Azijos paukščių gripu A(H5N1) užfiksuoti metais anksčiau.

4G ryšys komercinėms reikmėms pirmą kartą pasiūlytas Norvegijoje, 2009 metų pabaigoje. Tais pačiais metais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) iš tiesų paskelbė kiaulių gripo pandemiją, tačiau ji tai padarė metų viduryje – birželio mėnesį.

Galiausiai, 5G ryšį pirmoji 2019 metais pradėjo naudoti Pietų Korėja, tačiau koronaviruso pandemiją PSO paskelbė tik 2020 metais, o 2019 metais fiksuotas tik beprasidedantis užkrato plitimas pasaulyje.

Net ir tai, kad kai kurių mobiliojo ryšio technologijos pakopų starto datos sutampa su kai kurių ligų protrūkiais arba skiriasi keliais mėnesiais nereiškia, kad šie įvykiai yra susiję tarpusavyje. Visų pirma, lentelėje naudojama vadinama „vyšniavimo“ (ang. – „cherry picking“) technika, kai specialiai tendencingai pateikiami tik pirminę autoriaus idėją pagrindžiantys duomenys. Nėra aišku, kodėl pasirinkti tik įvardyti ligų protrūkiai, o praleisti – kitų. Tokie duomenys iš karto sugriautų lentelės autoriaus bandomą atrasti sąsają tarp protrūkių ir technologinio progreso. Antra, neišlaikytas duomenų nuoseklumas – vienose grafose nurodomos datos atspindi tik ligos plitimo pradžią, kitose – kada užkratas buvo izoliuotas, dar kitur – kada buvo sulaukta PSO reakcijos ir paskelbta pandemija.

Išvados

Lentelėje naudojant „vyšniavimo“ techniką mėginama susieti mobiliojo ryšio evoliuciją atspindinčias datas su pasaulyje kilusiais ligų protrūkiais, tačiau iš tiesų nėra jokių įrodymų, kad mobilusis ryšys galėtų sukelti virusines infekcijas. Jas sukelia virusų plitimas ir jų specifinės savybės užkrėsti gyvūnus ir žmones, o ne mobiliojo ryšio pažanga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)