Socialiniuose tinkluose išplatintas įrašas – itin žemos kokybės, greičiausiai todėl, kad būtų sunkiau suprasti, kokiame renginyje ir kuriuo metu jis iš tikrųjų buvo nufilmuotas, tačiau pasinaudojus atvirkštine atvaizdų paieška pavyko atsekti daugiau to paties įrašo kopijų.

Beveik minutės trukmės įraše „Pfizer“ vadovas kalba apie Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Maisto ir vaistų administracijos patvirtintas naudoti elektronines tabletes. Žurnalistui paklausus, kaip būtų galima paskatinti žmones laiku gerti vaistus, A. Bourla atsako: „Aš pateiksiu pavyzdį. Manau, tai, kas dabar vyksta šioje srityje yra žavu. JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtino pirmą elektroninę tabletę, jei galima ją taip vadinti. Tai – praktiškai biologinis lustas, kuris yra tabletėje, ir kai tik nuryji tabletę, jis pasiunčia signalą, kad tu tai padarei. Įsivaizduokite to rezultatus. Draudimo kampanijos gali žinoti, kad pacientai tikrai vartoja vaistus, kuriuos turėtų vartoti. Tai, kas vyksta šioje srityje – nepaprasta.“

Vaizdo įrašu šiuo metu aktyviai dalinamasi socialiniuose tinkluose, o kai kurie komentatoriai naujieną susiejo su COVID-19 gydymo būdais, tačiau atlikus paiešką paaiškėjo, kad įrašas buvo nufilmuotas dar prieš pandemiją.

Apie elektronines tabletes A. Bourla kalbėjo 2018 m. sausio mėnesį vykusiame Pasaulio ekonomikos forumo renginyje, taigi, žinia apie tabletes nėra niekaip susijusi su pandemija ar koronavirusu.

Diskusijos metu buvo paliesta tema apie tai, kaip technologijos galėtų užtikrinti, kad pacientai iš tiesų vartotų jiems paskirtus vaistus, todėl A. Bourla pateikė pavyzdį apie 2017 metais JAV Maisto ir vaistų administracijos patvirtinimo sulaukusias tabletes. Tabletės, apie kurias buvo kalbama, tai – preparatas, vadinamas „Abilify MyCite“.

„Abilify MyCite“ – pirmas JAV patvirtintas vaistas su sekimo sistema, galinčia parodyti, ar pacientas tikrai išgėrė tabletę. Šis preparatas skirtas šizofrenijai, bipoliniam sutrikimui ir depresijai gydyti. 2017 metų lapkritį JAV Maisto ir vaistų administracija išplatino pranešimą spaudai, pranešdama apie naudoti patvirtintas tabletes su sekimo mechanizmu. Pasak aprašo, tabletėje esantis sensorius pasiunčia informaciją apie prarytą tabletę į paciento dėvimą pleistrą, o iš pleistro informacija perkeliama į asmens išmanųjį telefoną. Tokiu būdu pacientas gali sekti savo vaistų vartojimą arba, jei pats to nori, suteikti prisijungimą prie specialaus internetinio resurso savo gydytojui, kuriame medikas galėtų matyti tą pačią informaciją.

Svarbu pažymėti ir tai, kad su tablečių sukūrimu „Pfizer“ neturi nieko bendro, jas sukūrė farmacijos kampanija „The Otsuka Pharmaceutical“.

Išvados

Remiantis pateikta informacija galima teigti, kad pastarosiomis dienomis plintančiam vaizdo įrašui, kuriame „Pfizer“ vadovas kalba apie tabletes su įtaisytais sensoriais, reikalingas platesnis paaiškinimas. Dalis interneto vartotojų šį įrašą klaidingai susiejo su COVID-19 gydymu ar kitais dabarties įvykiais, kai, tuo tarpu, įrašas buvo padarytas dar prieš pandemiją. Jame kalbama apie 2017 m. patvirtintas inovatyvias tabletes šizofrenijai, bipoliniam sutrikimui ir depresijai gydyti, sukurtas farmacijos kampanijos „The Otsuka Pharmaceutical“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją