Paveikslėlyje, kuriuo dalinasi socialinių tinklų vartotojai, matomos „Twitter“ ekrano nuotraukos. Vienoje jų pateikiamas teiginys, kad Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas Rusijos vadovą Vladimirą Putiną pavadino karo nusikaltėliu, kitoje – neva Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio išsakytas prašymas JAV Kongresui sugrąžinti į postą Donaldą Trumpą.

Kai kurie žinutę perskaitę ir ja pasidalinę vartotojai patikėjo, jog V. Zelenskis iš tiesų išsakė tokią mintį, tačiau tiesa yra kitokia. Atidžiau pažvelgus į šaltinį, kuris dalinosi neva V. Zelenskio mintimi, matoma, kad žinutę publikavo „The Babylon Bee“ paskyra.

„The Babylon Bee“ save pristato, kaip geriausią pasaulyje satyros portalą. „Babylon Bee yra geriausia satyros svetainė pasaulyje, visiškai neklystanti visais savo teiginiais. Rašome satyrą apie krikščioniškus dalykus, politinius dalykus ir kasdienį gyvenimą“, – skelbiama portalo apraše.

Portale iš tiesų galima rasti minėtą straipsnį apie neva vykusį V. Zelenskio kreipimąsi. Straipsnis, pavadinimu „Zelenskis meldžia Kongreso sugrąžinti Trumpą“, portale paviešintas šių metų kovo 16 d.

Jame aprašyti įvykiai sukurti kaip pokštas, iš tiesų V. Zelenskis tokio lūkesčio niekada neišsakė.

„Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad „The Babylon Bee“ publikuojamas turinys skleidžiant netikras naujienas buvo išnaudotas ir anksčiau. Tą kartą taip pat buvo skleidžiama dezinformacijos, susijusi su įvykiais Ukrainoje.

Išvados

V. Zelenskiui priskirtas teiginys buvo sukurtas satyros portalo, įsikūrusio JAV. Citata nėra tikra. Tokio turinio platinimas be papildomo paaiškinimo suklaidino dalį socialinių tinklų vartotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją