Teiginiai

Už dešimtmetį terštas Kuršių marias „Grigeo Klaipėda“ nubausta tik 4,4 eurų suma.

Verdiktas

Manipuliacija. Socialiniuose tinkluose pasirodžiusioms žinutėms trūksta konteksto. Bendrovė „Grigeo Klaipėda“ teismo sprendimu turės atlyginti 4,4 tūkst. padarytą žalą gamtai už tai, kad neteisėtai į Kuršių marias išleido 18,6 m3 nevalytų gamybinių nuotekų. Šis pažeidimas buvo nustatytas 2021 m. Tuo tarpu visuomenėje didelio atgarsio sulaukusi baudžiamoji byla, kai nustatyta, kad „Grigeo Klaipėda“ galimai kelis metus į Kuršių marias leido teršalus ir klastojo dokumentaciją, dar tebevyksta. Už šiuos pažeidimus Aplinkos apsaugos departamentas bendrovei pareiškė beveik 48 mln. eurų ieškinį.

Melo detektoriaus komentaras

Gruodžio 20 d. daugumoje Lietuvos portalų pasirodė pranešimas apie „Grigeo Klaipėda“ paskirtą baudą – 4,4 tūkst. eurų žalą gamtai, kurią įmonė turės atlyginti. Šį sprendimą gruodžio 19 d. priėmė Klaipėdos apygardos teismas, visiškai tenkindamas Aplinkos apsaugos departamento (AAD) ieškinį.

Šiomis dienomis socialiniuose tinkluose ir ėmė plisti vartotojų žinutės, kuriose jie, iškirpę portalų antraštes, piktinosi, kad šalyje, esą, nebeliko teisingumo, nes dešimtmetį į Kuršių marias nevalytas nuotekas leidusi įmonė bus nubausta tik menkute bauda.

Tačiau toks vartotojų pasipiktinimas – nepelnytas, mat straipsniuose buvo kalbama apie visai kitą įmonei „Grigeo Klaipėda“ iškeltą ieškinį, o ne atgarsio 2020 m. sulaukusius įvykius, kai nustatyta, kad įmonė „Grigeo Klaipėda“ galimai leidžia nevalytas nuotekas į Kuršių marias, o įmonės dokumentacija gali būti klastojama.

Klaidinančios žinutės

Už ką „Grigeo Klaipėda“ turės atlyginti 4,4 tūkst. eurų vertės žalą gamtai?

2021 m. liepos 20 d. atlikto neplaninio patikrinimo metu buvo nustatyta, kad „Grigeo Klaipėda“ neteisėtai į Kuršių marias išleido 18,6 m3 nevalytų gamybinių nuotekų, su kuriomis į aplinką pateko teršalai. Už tai AAD bendrovei iškėlė ieškinį, o padaryta žala gamtai buvo įvertinta 4 444,17 Eur (čia).

Nors Klaipėdos apylinkės teismas šių metų birželio mėnesį priėmė sprendimą , kuriuo gamtai padaryta žala įvertinta 2,2 tūkst. eurų, „Grigeo Klaipėda“ šį sprendimą apskundė ir siekė panaikinti, o AAD siekė žalos dydį padvigubinti. Galiausiai, gruodžio 19 d. Klaipėdos apygardos teismas visiškai patenkino AAD ieškinį, teisėjai pripažino, kad „Grigeo Klaipėda“ yra atsakinga už į vandenį išleistus teršalus ir įmonei priteista atlyginti 4,4 tūkst. eurų žalą gamtai.

Koks ieškinys „Grigeo Klaipėda“ pateiktas dėl 2020 m. įvykių, kai galimai kelis metus sistemingai į Kuršių marias leistos nevalytos nuotekos, o įmonės dokumentacija buvo klastojama?

2020 m. sausio mėnesį išaiškėjo, kad iš „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vanduo“ nuotekų kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos. Visuomenė apie tai buvo informuota po to, kai įmonės teritorijoje atliktos kratos bei kiti ikiteisminio tyrimo veiksmai, kurių metu pavyko aptikti specialius taršių nuotekų įrenginius bei gauti kitus reikšmingus pradinius duomenis. „Grigeo Klaipėda“ apkaltinta, kad valymo įrenginiai buvo netinkamai eksploatuojami nuo 2012 m. sausio 1 d. iki 2020 m. sausio 7 d.

Bendrovei ir 14-ai esamų bei buvusių jos darbuotojų buvo iškelta baudžiamoji byla, kurią šiuo metu nagrinėja Šiaulių apygardos teismas. Dėl galimos žalos gamtai AAD bendrovei pareiškė beveik 48 mln. eurų ieškinį.

Tiesiogiai už nuotekų valymą ir valymo įrenginių modernizavimą atsakingi buvę bendrovės vadovai, prisipažinę dėl savo ilgametės neteisėtos veiklos, prokuratūros sprendimu nuo atsakomybės byloje buvo atleisti, o įmonė dėl išleistų teršalų prisiėmė atsakomybę ir įsipareigojo iš Kuršių marių pašalinti visus jai inkriminuojamus teršalus.

Visuomenėje didelio atgarsio sulaukusios baudžiamąją bylą sudaro 105 tomai arba maždaug 20 tūkstančių dokumentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją