Kelių sekundžių trukmės įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ buvo peržiūrėtas daugiau nei 90 tūkst. kartų. Jame matomi į rikiuotę sustoję kariai, kai prie vieno jauno kario prieina moteris su kūdikiu ir jį apkabina. Kai kurie socialinių tinklų vartotojai šį įrašą susiejo su vakar anksti ryte prasidėjusiu Rusijos – Ukrainos kariniu konfliktu, tačiau, kaip pavyko išsiaiškinti, tas pats įrašas internetinėje erdvėje sklando dar nuo 2020 m.

Ant įrašo matyti nuoroda į socialinio tinklo „Tik Tok“ paskyrą „@slavik4“. Šioje paskyroje įrašu pasidalinta prieš dvi dienas, siejant jį su įvykiais Ukrainoje.

Tačiau, atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką, paaiškėjo, kad internetinėje erdvėje įrašas atsirado anksčiau nei Rusija paskelbė karą Ukrainai.

„Facebook“ paskyroje, kurios pavadinimas, išvertus iš arabų kalbos reiškia „Dz Karinė Romantika“ įrašu pasidalinta 2020 m. vasario 22 d. Paskyroje dalinamasi sentimentaliomis akimirkomis iš karių gyvenimo – draugystės, romantikos, atsisveikinimo ar susitikimo su šeima scenomis. Visi komentarai šalia fotografijų ir vaizdo įrašų – arabų kalba.

Prie šio antram gyvenimui prikelto vaizdo įrašo taip pat pridėtas užrašas, išvertus iš arabų kalbos reiškiantis „Sunkiausios akimirkos yra atsisveikinimas“.

Socialiniuose tinkluose įrašas susietas su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu, tačiau internete juo buvo dalinamasi nuo 2020 m.

Nors nustatyti, kokios šalies kariuomenei tarnauja vaizdo įraše matomi asmenys, nepavyko, akivaizdu, kad šis įrašas nėra susijęs su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu.

Išvados

Vaizdo įrašas, kuriame matomas su šeima atsisveikinantis jaunas karys, nėra susijęs su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją